Ceremonie religioasă la început de an școlar la Galați

La Seminarul Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Galați a avut loc ieri deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an școlar 2012-2013, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela seminarului de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi – membri ai corpului profesoral seminarial.

La Sfânta Liturghie au participat toți cei 210 elevi înscriși, împreună cu părinții lor. De asemenea, au fost prezenți și micii elevi din clasa I a ciclului primar și din două clase pregătitoare, majoritatea acestora fiind împărtășiți cu Sfintele Taine de chiriarhul Dunării de Jos. La încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită rânduita slujbă de Te Deum, după care Înalt Preasfinția Sa a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, părinților și profesorilor cu ocazia începerii noului an școlar.

După programul liturgic din capelă, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat și dialogat cu micii elevi din clasele primare, oferindu-i fiecăruia în parte iconițe, cu tinerii elevi seminariști și corpul profesoral, a vizitat sălile de curs, sufrageria și noul sediu administrativ. În cuvântul său, Înalt Preasfinția Sa a arătat că ‘în chip cu totul deosebit, la Seminarul ‘Sfântul Apostol Andrei’ primim trei clase de copii în noul pavilion, încât putem vorbi și de împlinirea mesajului Mântuitorului: Lăsați copiii să vină la mine! Prin adăugarea la cele două secții ale seminarului a acestor trei clase de copii, două pregătitoare și una de clasa I, putem spune că se împlinesc și în seminar, ca de altfel în toate parohiile, cele trei programe catehetice-misionare: ‘Hristos împărtășit copiilor’, ‘Alege școala!’ și ‘Copilul învață iubirea lui Hristos!”.

În anul școlar precedent, Seminarul Teologic ‘Sf. Apostol Andrei’ din Galați și-a împlinit programele educaționale, liturgice, spirituale și culturale, iar la examenul de bacalaureat, promovabilitatea a fost de 93%, cu mult peste media județeană și națională.

Școala funcționează cu două secții: Pastorală și Patrimoniu cultural, unde în 8 clase sunt înscriși 210 elevi, cu 25 de profesori, dintre care 8 sunt titulari.

În acest an au fost înființate clasa I a ciclului primar și două clase pregătitoare, detașate de la Școala Gimnazială nr. 25 din cauza lipsei de spațiu.

Acțiune filantropică la Barcea Nouă

Nouă elevi din Parohia Barcea Nouă, Galați, au început anul școlar cu ghiozdane noi oferite de Patriarhia Română și rechizite școlare din partea parohiei. Darurile primite de cei mici au fost de mare ajutor deoarece veniturile scăzute și cheltuielile tot mai mari îngreunează din ce în ce mai mult, mai ales familiile din mediul rural, unde părinții copiilor nu au un venit constant. ‘Biserica a fost permanent alături de școlarii parohiei noastre, oferindu-le ajutor duhovnicesc și material de fiecare dată când a fost nevoie. Elevii au participat și participă cu plăcere la programele implementate de Patriarhia Română, ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’, dovadă stând premiile câștigate de-a lungul timpului’, a declarat Maria Păduraru, profesoară de religie la Barcea.

Comentarii Facebook


Știri recente