Cercul pedagogic al profesorilor de religie din Arhiepiscopia Râmnicului

Cercurile pedagogice ale profesorilor de religie vâlceni s-au reunit astăzi, 31 martie 2014, la Mănăstirea Hurezi, veche vatră de spiritualitate românească și tradiție creștină ortodoxă, ctitoria domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, după cum informează arhiram.ro

Activitatea de astăzi a debutat cu un pelerinaj la ctitoriile brâncovenești din Eparhia Râmnicului, intitulat sugestiv „Pe urmele Sfinților Martiri Brâncoveni”, și s-a dorit a fi un prilej de evocare a jertfelniciei Sfinților Martiri Brâncoveni și de reflecție asupra moștenirii cultural-spirituale brâncovenești. În cadrul pelerinajului au fost vizitate Mănăstirile Dintr-un Lemn, Surupatele, Govora, Bistrița și biserica din peștera din apropierea Mănăstirii Bistrița.

Încununarea manifestării a avut loc la Mănăstirea Hurezi unde, în prezența Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a desfășurat întâlnirea profesorilor de religie vâlceni.

În deschiderea întrunirii de la Mănăstirea Hurezi Preasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat în biserica așezământului monahal o slujbă de Te Deum.

Referitor la evenimentul de astăzi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a spus: „Întâlnirea de aici de la Mănăstirea Hurezi se dorește a fi încununarea unui pelerinaj care să aducă mărturie lucrării preoților și profesorilor de religie în școlile noastre pentru a înțelege mai deplin lucrarea Bisericii, lucrarea creștină a familiei și jertfa Martirilor Brâncoveni. Nădăjduim că acest pelerinaj va aduce roade bogate în activitatea profesorilor de religie pentru a-i mobiliza și dinamiza pe elevi în a înțelege trecutul istoric al Bisericii noastre și mai ales ce pildă ne lasă nouă Sfinții Martiri Brâncoveni „.

Manifestarea a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului, Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ierarh Nicolae” din Municipiul Râmnicu Vâlcea și Școala Gimnazială Nr. 4 din Râmnicu Vâlcea.

Cercul pedagogic al profesorilor de religie vâlceni și-a propus să meargă pe urmele istoriei acestui neam încercat, pe urmele spiritualității ortodoxe, astfel încât recapitulând jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni să existe un model al jertfelniciei și al iubirii de neam și de Dumnezeu„, a spus Prof. Daniela Ionescu, Inspector de Religie la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

Au mai fost prezenți în pelerinaj Pr. Prof. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic Vâlcea, Prof. Daniela Ionescu, Inspector de Religie la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, preoți profesori, profesori de religie, profesori psihologi, precum și cadre didactice din ciclul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Județul Vâlcea.

Evenimentul se încadrează în seria manifestărilor dedicate Anului omagial euharistic și a Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente