Cercul pastoral Valea Lotrului s-a întrunit la Parohia Voineasa

Pe 11 iunie 2013, la Parohia Voineasa s-a desfășurat întâlnirea preoților din cercul pastoral „Valea Lotrului”. La această întâlnire au luat parte preoții parohi și preoții slujitori din parohiile: Voineasa, Ciunget, Malaia, Brezoi I și Brezoi III, informează arhiram.ro

Tema întâlnirii intitulată „Biserici din Arhiepiscopia Râmnicului cu hramul Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” a fost prezentată de Pr. Nicolae Moga, preot paroh la Parohia Voineasa. Întâlnirea a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te-Deum, ca mulțumire pentru toate facerile de bine.

Prezent la acest cerc pastoral misionar, Pr. Alin Gherghinoiu, Protoiereu al Protopopiatului Rm. Vâlcea, a mulțumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare și referitor la tema prezentată a subliniat că: „Strămoșii noștri au cinstit mereu pe Sfântul Împărat Constantin și mama sa Sfânta Elena, avându-i ca mijlocitori în rugăciunile lor, atunci când se aflau în comuniune, bine știind, că din punct de vedere creștin, numai într-o biserică cu hram (cuvântul „hram” provine din limba slavonă și înseamnă casă cu o destinație specială, în care locuiește Dumnezeu cu aleșii săi), ocrotită de un sfânt și nu în orice casă comună, se poate săvârși cultul creștin. Numai într-o biserică cu hram se poate aduce sfânta și mântuitoarea jertfă a Mântuitorului Iisus Hristos, care sub patronajul Sfântului Duh, prin Sfintele Taine, lucrează mântuirea sufleului nostru.”

Totodată au mai fost discutate diverse probleme și aspecte de ordin pastoral-misionar și administrativ gospodăresc din fiecare parohie, cum ar fi: problema prozelitismului sectar, cu precădere în această zonă; desfășurarea proiectelor catehetice precum și acordarea de ajutoare filantropice de către parohii familiilor sărace, bătrânilor, persoanelor bolnave; dezbaterea unor practici și obiceiuri necanonice păstrate în rândul credincioșilor, urgentarea măsurătorilor proprietăților bisericești; dispoziții generale de apărare împotriva incendiilor la obiectivele de cult, etc.

Comentarii Facebook


Știri recente