Cercul de istorie al studenților teologi, la a cincea ședință

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași a avut loc marți, 6 martie 2012, cea de-a cincea ședință a Cercului de Istorie Bisericească ‘Arhiereu Narcis Crețulescu’, cu tema ‘De la Episcopia Bucovinei la Mitropolia Bucovinei’, informează Ziarul Lumina. Invitatul principal al dezbaterii a fost arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, care a vorbit despre ‘Mitropolitul Visarion Puiu, iubitor al Bisericii și al neamului din care a odrăslit’. În prelegerea sa, părintele arhimandrit a subliniat faptul că ‘mitropolitul Visarion Puiu a fost un ierarh paradigmatic, un mare patriot, care a slujit Biserica lui Hristos cu o desăvârșită devoțiune. Iubit și stimat de unii, disprețuit și controversat în ochii altora, Visarion Puiu a știut să facă din lupta pentru demnitatea Bisericii Golgota mântuirii sale, transformând crucea suferinței și umilinței de pe pământ în drum către bucuria și lumina Învierii’.

Celelalte două referate susținute au fost: ‘Nectarie Cotlarciuc – arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei. Viața și activitatea’, autor Marius Vasile Țibulcă, student masterand la Teologie, și ‘Episcopia și Mitropolia Bucovinei – de la înființarea celei dintâi la desființarea celei de-a doua’ – autor Ilarion Argatu, student în anul al III-lea la Teologie Pastorală.

‘Acest cerc de istorie bisericească a fost înființat la inițiativa studenților din facultatea noastră, în special al celor care au absolvit sau sunt și studenți ai Facultății de Istorie și se adresează tuturor studenților teologi, dar în special celor care au o anumită pasiune pentru istoria bisericească. Ne propunem ca, prin dezbaterile cercului, să aducem în atenție anumite teme mai puțin cunoscute ale istoriei bisericești’, a declarat pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

‘Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil ce nu-și cunoaște părinții, spunea Nicolae Iorga. Inițiativa studenților iubitori de istorie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, de a se organiza într-un cerc sub îndrumarea părintelui prodecan Ion Vicovan, este un lucru lăudabil care exprimă setea acestor tineri de a cunoaște mai bine trecutul istoric al poporului român și al sfintei noastre Ortodoxii, de a învața din pilda marilor români care și-au iubit neamul și Biserica din care au odrăslit. Îi felicit și am convingerea că, studiind și scoțând la lumină fapte și oameni paradigmatici din trecutul nostru milenar, vor auzi trosnind în istoria neamului românesc pașii lui Dumnezeu, așa după cum afirma același mare istoric român’, a adăugat arhim. Mihail Daniliuc.

‘Istoria mi-a plăcut dintotdeauna. Este pentru prima dată când particip la un astfel de cerc prezentând unul dintre subiecte, și anume viața și activitatea mitropolitului Nectarie al Bucovinei. Când vine vorba despre Bucovina, nici nu aș putea să lipsesc de la o asemenea prezentare. Ca bucovinean, sunt mândru că am rădăcinile în această regiune, iar istoria ei mă fascinează,’ a menționat și masterandul Marius Vasile Țibulcă.

Cercul de Istorie Bisericească ‘Arhiereu Narcis Crețulescu’ a fost fondat anul trecut la inițiativa lui Ionuț Balan, absolvent al Facultății de Istorie și student la Teologie, și îl are ca îndrumător pe pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă’ Dumitru Stăniloae’ din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente