Cercetarea științifică cu tema „Reședința Patriarhală – istorie, artă și misiune” prezentată la FTOUB

La Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București a avut loc astăzi susținerea tezei de doctorat a părintelui Arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal. Tema cercetării sale a fost Reședința Patriarhală – istorie, artă și misiune.

Lucrarea își propune să prezinte evoluția și particularitățile unei instituții simbol a Bisericii Ortodoxe Române a cărei istorie a fost puțin și incomplet cercetată, notează Arhim. Paisie în rezumatul tezei.

Doctorandul Arhim. Paisie Teodorescu l-a avut îndrumător în lucrarea de cercetare pe Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu. Din comisia de evaluare, alături de coordonatorul științific, au făcut parte: Pr. Prof. Dr. Daniel Benga și Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie din București și Pr. Prof. Dr. Ioan Vicovan, Decanul Facultății de Teologie din Iași.

Printre invitați, la prezentarea tezei s-au numărat ierarhii: PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Teza Reședința Patriarhală – istorie, artă și misiune este structurată în șapte capitole și oferă o imagine de ansamblu asupra importanței și rolului reședinței patriarhale în ansamblul instituțional și în cel al monumentelor arhitecturale de pe Dealul Patriarhiei.

În cele aproape patru sute de pagini ale lucrării, Arhim. Paisie aduce detalii semnificative din punct de vedere teologic, istoric și arhitectural referitoare la cei peste 350 ani de existență ai Reședinței Patriarhale de pe Colina Bucuriei.

La capătul acestei investigații, am putut privi cu obiectivitate lungul drum pe care l-a traversat Reședința Patriarhală, această zidire ieșită dintr-o tradiție post-bizantină, de la „casă a stăreției” la „palat patriarhal” (…) Evenimentele petrecute în preajma sau între zidurile ei o transformă într-un martor excepțional al istoriei noastre, a concluzionat Arhim. Paisie Teodorescu în rezumatul lucrării de cercetare.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente