Cerc și expoziție de pictură în parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași

Copiii din parohia ‘Sf. Vasile cel Mare’ din cartierul ieșean Nicolina au expus, la începutul lunii în curs, icoanele pe care le-au realizat la cercul de pictură, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Acestea vor fi vândute enoriașilor, în scopul sprijinirii copiilor nevoiași din parohie.

La Biserica cu hramurile ‘Sf. Vasile cel Mare’ și ‘Sf. Ioan Iacob Hozevitul’ din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, a avut loc a doua ediție a expoziției de pictură a copiilor din parohie. Duminica trecută, icoanele au fost sfințite de către pr. paroh Lucian Golinschi, pentru ca ulterior să fie vândute credincioșilor care doresc să-i cinstească pe sfinții zugrăviți de copii. Fondurile obținute din vânzarea acestor icoane vor fi direcționate către copiii nevoiași din parohie, sub forma unor daruri pe care micii iconari vor să le facă cu ocazia începutului noului an școlar. ‘În acest fel, artiștii iconari au bucuria de a fi realizat o icoană frumoasă ce se dorește a fi așezată la loc de cinste în casele unor creștini, iar pe de altă parte, au bucuria de a dărui celor care nu au posibilități materiale. Cursurile de pictură vor fi reluate la începutul lunii octombrie’, a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.

‘Am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit’

Atelierul de pictură a avut loc în fiecare sâmbătă, în casa praznicală, și a fost coordonat de prof. Mircea Romașcan. Programul a început cu o rugăciune, beneficiarii atelierului fiind împărțiți pe două grupe. O parte din copii au venit să picteze și în timpul vacanței de vară, astfel încât să finalizeze icoanele, care au fost aduse la o formă cât mai apropiată de icoana ce le-a servit ca model. ‘Am căutat să împlinim dorința copiilor de a fi împreună, de a se aduna pentru a picta. La fiecare curs de pictură am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit. De asemenea, când ne-am aflat în preajma unui praznic împărătesc, am discutat despre semnificațiile unei astfel de sărbători. Cercul de pictură s-a împletit în mod armonios cu Programul ‘Hristos împărtășit copiilor’. Acest cerc de pictură este o nădejde că și în viitor vom avea tineri, copii, persoane cu multă energie în biserică. Lucrul acesta este plin de speranță, pentru că ne confruntăm cu efectele secularizării și în parohia noastră’, a mai adăugat pr. paroh Lucian Golinschi.

Cercul de pictură de la parohia ‘Sf. Vasile cel Mare’ a fost înființat în luna noiembrie a anului 2008. Anul trecut, de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, al doilea hram al sfântului lăcaș din cartierul ieșean Nicolina, a avut loc prima expoziție realizată de copii.

Comentarii Facebook


Știri recente