Cerc pastoral al Protopopiatului III Capitală, la Bușteni

În contextul Anului omagial 2013 dedicat cinstirii Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena, Protoieria III Capitală a organizat în perioada 13-14 februarie 2013, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din Bușteni, cercuri pastorale dedicate împliniri a 1700 de ani de la Edictul de la Milano.

Cu această ocazie, sub directa coordonare a părintelui protoiereu Pompiliu Dinu, în seara zilei de miercuri, 13 februarie, părintele profesor Gheorghe Istodor, de la Parohia Constantin Brâncoveanu, a prezentat un referat ce a tratat condiția religiei la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de toleranță a Sfântului Împărat Constantin cel Mare de la Mediolanum (313 d. HR).

„S-a subliniat că în contemporaneitate se observă conturarea unei noi viziuni asupra religiei în Occident, formulată de filosofi și istorici ai religiei, care contestă caracterul de religie autentic-revelată și păstrătoare a Adevarului. Se încearcă, totodată, elaborarea unui nou „creștinism” în Occident, de factură esoteric-ocultă și sincretistă, acreditându-se ideea că trăim o epoca post-crestină, Biserica Ortodoxă și cea romano-catolică fiind de domeniul trecutului și tratate ca atare. Parintele profesor Gheorghe Istodor a subliniat în cadrul acestui studiu importanța dimensiunii catehetice în viata Bisericii. Preotul trebuie să rămână dascăl erudit care sa-și conducă comunitatea spre scopul său final, hrănindu-o din izvorul authentic care este Hristos”, a precizat Părintele Dinu Pompiliu, Protopopul Protoieriei III Capitală.

În cadrul conferinței, părintele Mircea Uță, parohul Bisericii „Apărătorii Patriei II”, a prezentat problemele actuale din viața Bisericii Romano-Catolice, preocupată de recentul anunț al Papei Benedict al XVI-lea, potrivit căruia la data de 28 februarie 2013 papa își va prezenta demisia. Anunțul a foat făcut în cadrul unui Consistoriu al Vaticanului. Papa a explicat că va renunța la ministerul său întrucât nu mai are fortele necesare pentru a conduce Biserica Romano Catolică din cauza vârstei sale de 85 de ani. Parintele Mircea Uță a făcut o prezentare a reacțiilor internaționale ale liderilor politici, precum și reacțiile unor teologi sau șefi de biserici, gestul papei fiind catalogat între un gest profetic ecclesial responsabil și unul de neînțeles. Părintele Mircea Uță a făcut apoi o prezentare a pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, cu împlinirile și neîmplinirille sale. Au fost subliniate eforturile Papei de recâștigare a sufletelor ateilor și a necredincioșilor, care „fac mai dificilă misiunea Bisericii de astăzi în comunicarea bucuriei Evangheliei lui Hristos”. Ateii de astazi, potrivit papei, nu mai neaga adevarul de credință sau ritualurile religioase, ci în mod simplu, în viziunea lor, „acestea sunt irelevante pentru experiența cotidiană, rupte de viață și inutile”. Au fost subliniate și preocuparile papei și atitudinea sa consecventă împotriva eutanasiei, avortului și căsătoriilor persoanelor de același sex. S-a exprimat speranța ca noul Conclav ce va fi convocat la Vatican, să aleagă un papă care să fie apropiat Bisericii Ortodoxe și promotor al dialogului dintre Biserica Romano Catolică și cea Ortodoxă.

În dimineața zilei de 14 februarie, un sobor de preoți conduși de părintele protopop a oficiat Sfânta Liturghie .

La ora 10, în sala de conferințe a Centrului social „Sfânta Cruce”, părintele doctor Mihai Cățoi, parohul Bisericii Progresu II, a vorbit despre Sfântul Împărat Constantin cel Mare și rolul său în viața Bisericii. Cu această ocazie, părintele a precizat de ce merită Sfântul Constantin atributul de „cel Mare”, care a fost importanța sa în consolidarea instituțiilor Bisericii și rolul Sfintei Împărătese Elena în viața religioasă a creștinilor de la începutul secolului al IV-lea. S-a subliniat importanța lui Constantin cel Mare pentru viața religioasă de pe teritoriul patriei noatre, au fost prezentate documente, în format electronic, pentru a exemplifica urmele arheologice păstrate de la Constantin cel Mare.

Cercul Pastoral s-a încheiat cu o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente