Cerc de pictură pe sticlă în Parohia Giarmata Vii din cadrul Protopopiatului Timișoara II

În Parohia Ortodoxă Giarmata Vii din cadrul Protopopiatului Timișoara II a fost organizată luni, 22 noiembrie, la școala din sat, întâlnirea copiilor de la școală și grădiniță în vederea constituirii cercului de pictură pe sticlă intitulat ‘Icoana fereastră spre cer’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Parohia Ortodoxă Giarmata Vii, la inițiativa părintelui paroh Vasile D. Suciu, în parteneriat cu grădinița din localitate, cu școala generală clasele I-IV Giarmata VII și Liceul de Arte Plastice din Timișoara au ințiat proiectul ‘Icoana fereastră spre cer’. Acest proiect constă în susținerea săptămânală a unor cursuri gratuite pentru copii de pictură religioasă pe sticlă. Cursurile sunt susținute voluntar de către două fiice ale satului, Veronica Adorian, profesor de pictură, și Nicoleta Spătar, profesor de grafică la Liceul de Arte Plastice din Timișoara.

Alternativă cultural-religioasă la provocările contemporane

În deschiderea primului curs al cercului de pictură la care au participat 35 de copii din sat, părintele Vasile Suciu a rostit o rugăciune de binecuvântare a tuturor celor implicați în acest proiect, părinți, copii și profesori și a rugat pe Bunul Dumnezeu ca ‘să îndrepteze sufletele, mințile și inimile copiilor, ca să poată înfățișa cum se cuvine chipurile cele sfinte, spre slava, bucuria și înfrumusețarea Sfintei Biserici’.

‘Ceea ce m-a determinat să realizez împreună cu celelalte instituții din sat, acest cerc de pictură pe sticlă, este faptul că generația tânără și foarte tânără sunt într-o anumită criză de identitate. Ne-am gândit să le oferim o anumită perspectivă, de ce nu, una autentică, religioasă, care să-i apropie mai mult de Dumnezeu și prin aceasta, de biserică, care să le schimbe puțin opțiunea în viața de zi cu zi. În momentul de față, opțiunea tinerilor este calculatorul, fotbalul, bicicleta. Celelalte preocupări mai mult sau mai puțin culturale, religioase sunt pe un plan secund sau poate chiar inexistente, și atunci printr-o colaborare fericită a Bisericii, școlii, grădiniței și Liceului de arte din Timișoara, prin doamnele profesoare care locuiesc aici în sat, ne-am gândit să le oferim copiilor această perspectivă’, a declarat părintele paroh Vasile Suciu.

‘Se știe că încă din cele mai vechi timpuri școala a funcționat alături de biserică. Biserica și școala sunt pietre de temelie ale veșniciei românești care încearcă să dezvolte în sufletele celor care se nasc la Giarmata Vii multă lumină. Un alt obiectiv important al acestui parteneriat este atragerea unui număr cât mai mare de elevi la Giarmata Vii’, a spus Claudia Vlaicu, director al școlii cu clasele I-IV din Giarmata VII.

Întâlniri săptămânale

Veronica Adorian, profesoară de pictură la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, ne-a mărturisit că prin acest proiect inițiat de părintele paroh se încearcă apropierea copiilor de credință și de un meșteșug tradițional românesc, cel al realizării icoanei pe sticlă, practicat cu multă dăruire și credință de meșterii populari. ‘Icoana pe sticlă, prin naivitatea desenului ei și a cromaticii sale mai restrânse, este mai apropiată și mai accesibilă copiilor decât icoana pe lemn, care necesită o pregătire artistică mai bogată, iar tehnica realizării ei este mult mai complexă’, a precizat Veronica Adorian.

La sfârșitul primei întâlniri, toți copiii au primit din partea părintelui paroh și a profesorilor câte o broșură cu Simbolul de credință și o iconiță inscripționată cu rugăciunea pe care pictorul de icoane o rostește înainte de a-și începe lucrarea sa. Întâlnirile cercului de pictură a copiilor din Giarmata Vii vor avea loc săptămânal, în fiecare luni, la ora 17:00.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…