Cerc de pictură în parohia Vorona-Centru din Protopopiatul Botoșani

Tinerii din parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani, participă, de doi ani, la un cerc de pictură. Întâlnirile au loc duminica seara în așezământul social, fiind o alternativă la modul de petrecere a timpului liber.

Din anul 2010, la parohia Vorona-Centru funcționează un cerc de pictură. Tineri de vârste diferite din parohie vin în fiecare duminică după-amiază pentru a petrece într-un mod diferit timpul liber. Preocuparea lor pentru pictarea chipurilor de sfinți reprezintă expresia dragostei pe care o manifestă față de Dumnezeu și de sfinții Lui. Activitatea cercului de pictură începe de fapt cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie în fiecare duminică dimineața. Diana Roșcăneanu face parte din cercul de pictură al Centrului parohial pentru copii și tineri de la Așezământul social ‘Sfântul Nicolae’ al parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani. ‘Îndrumătorul cercului, părintele Cristian Ștefan, mi-a oferit această oportunitate și astfel m-am alăturat celorlalți tineri din cerc, alături de care pictez în fiecare după-amiază de duminică câteva ore. La început am fost stângace în ceea ce privește tehnica picturii pe lemn, dar ulterior lucrurile s-au schimbat, mai ales pe măsură ce pictarea icoanelor avea sa devină pasiunea mea. Să pictezi o icoană poate că nu pare un lucru dificil la prima vedere. La o privire mai îndeaproape, zugrăvirea chipurilor de sfinți necesită atenție și muncă. Cel mai mult contează să știi care e scopul icoanei pe care o pictezi’, a spus Diana Roșcăneanu.

Pentru tânăra Oana Popa, chipul unui sfânt este însă cel mai important, tocmai de aceea este și partea preferată atunci când pictează: ‘În timp ce pictez, toate celelalte griji sau gânduri dispar, nelăsând nimic altceva să mă distragă. Am în minte cum doresc să arate privirea sfântului și până nu o termin, nu pot să las pensonul din mână. Atunci când pictez uit de toate, îmi limpezesc mintea, iar acest lucru mă face să mă simt bine’.

Cercul de pictură a fost coordonat la început de pictorul Rotaru Alexandru din Corni, județul Botoșani. O parte din lucrări au fost expuse în așezământul social cu prilejul diferitelor evenimente cultural-religioase. După cum a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. paroh Cristian Ștefan, icoanele realizate de tinerii din parohie vor fi vernisate luna aceasta, de sărbătoarea Înălțării Domnului. Atunci, la parohia Vorona-Centru, vor avea loc ample manifestări dedicate eroilor neamului.

Comentarii Facebook


Știri recente