Cerc de literatură și patristică la seminarul teologic din Craiova

Elevii din clasele a XII-a A și a XII-a B de la Seminarul Teologic ‘Sfântul Grigorie Teologul’ din Craiova au participat ieri seară, de la ora 19:00, la Cercul săptămânal de literatură și patristică ‘Fluierul cel păstoresc’, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Invitatul întâlnirii a fost părintele conf. univ. dr. Constantin Băjău, titularul Catedrei de patrologie din cadrul Facultății de Teologie din Craiova. Cu acest prilej, tinerii seminariști au avut ocazia să afle mai multe despre personalitatea Sfântului Grigorie de Nazianz. Întâlnirea a fost mediată de părintele prof. Cristin Sperlea.

În discursul său, părintele profesor Băjău a evidențiat cele mai importante aspecte din viața și opera Sfântului Grigorie Teologul.

‘Figura proeminentă a Sfântului Grigorie de Nazianz, supranumit ‘Teologul’, a rămas vie și astăzi în conștiința Sfintei noastre Biserici. Mai mult decât atât, prin atitudinea față de învățăturile eretice, prin tactul său pastoral și mai ales prin abilitățile intelectuale de care a dat întotdeauna dovadă, sfântul constituie și astăzi un model demn de urmat pentru toți creștinii. Cuvântările sale teologice, poemele scrise cu diferite ocazii, omiliile rostite de la amvon sunt, rând cu rând, comori inestimabile pentru noi, cei care dorim să devenim cu adevărat dascăli și învățători ai poporului binecredincios. Sfântul Grigorie ne învață că teolog este numai acela ce se roagă. Numai cel care se autodepășește, trecând dincolo de apăsarea ispitelor, poate cuvânta despre tainele cele mai presus de minte ale lui Dumnezeu și despre bunătățile Preasfintei Treimi’, a conchis părintele profesor.

Cercul literar patristic ‘Fluierul cel păstoresc’ a luat ființă anul trecut, la inițiativa părintelui profesor Cristin Sperlea.

Comentarii Facebook


Știri recente