Centrul Social de Urgență din Roznov, sprijin pentru persoanele fără adăpost

În centrul orașului Roznov a început să funcționeze, din luna ianuarie a acestui an, Centrul Social de Urgență. Aici pot fi adăpostite persoanele cu o situație materială precară care nu au o locuință. În perioada următoare, în noua clădire va funcționa și cancelaria Protopopiatului Roznov, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Centrul social de urgență a început să fie construit în anul 2005, după patru ani de demersuri pentru întocmirea documentației. Din anul 2005 până în 2007 construcția s-a făcut până la mansardă cu fonduri de la parohiile Protopopiatului Roznov și de la alți donatori. Din anul 2007 s-a întocmit un proiect cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în parteneriat cu Protopopiatul Piatra Neamț, care avea acreditare pentru servicii sociale. ‘Proiectul trebuia depus în câteva zile și nu mai era timp pentru a solicita acreditare pentru Protopopiatul Roznov. Cu sprijinul Protopopiatului Piatra Neamț a fost obținută finanțarea de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Lucrările au durat până în anul 2010, când a fost sfințit de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Apoi, timp de un an și jumătate, centrul a fost dotat cu mobilier, astfel încât a fost deschis pe 1 ianuarie 2012’, a explicat pr. Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov.

‘Credincioșii simt o aplecare spre cei nevoiași’

Centrul social de urgențe Roznov are patru nivele. La demisol funcționează bucătăria, sala de mese, depozitul de alimente și sala centralelor. La parter se află birourile, sala de consiliere și cea de conferințe, iar la etajul 1 sunt șase camere cu paturi suprapuse. La mansardă sunt alte șase camere cu 25 de paturi. ‘Aici vin persoane fără locuință pentru a primi cazare și masă, după ce se realizează o anchetă socială de către doamna Petronela Ungureanu, asistent social în cadrul Protopopiatului Roznov. Sunt persoane nevoiașe fără adăpost cărora Biserica le întinde o mână de ajutor, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, având sprijinul Primăriei Roznov și al parohiilor din Protopopiatul Roznov. În același timp, credincioșii din Roznov, prin generozitatea lor, sprijină acest centru pentru o bună desfășurare a activității. Preoții din parohiile Protopopiatului Roznov donează frecvent alimente. Credincioșii simt o aplecare spre cei nevoiași și defavorizați. De aceea ei donează alimente și sume de bani pentru asistații din centru. Avem o colaborare bună cu Primăria Roznov și Consiliul Local Roznov, care mai întâi au pus la dispoziție gratuit terenul pentru clădirea centrului. De asemenea, Primăria Roznov ne sprijină cu diferite sume de bani pentru achitarea facturilor la utilități, fără de care activitatea centrului ar avea de suferit’, a afirmat pr. protopop Vasile Țoc.

Pentru o mai bună desfășurare a activității și asistenței sociale, dar și a Protopopiatului Roznov, cancelaria protopopiatului va fi mutată în acest centru. ‘Asistența socială pentru cei care beneficiază de servicii sociale va fi mult mai susținută. Cancelaria Protopopiatului Roznov va avea un spațiu mai bine organizat. Astfel, atât centrul social, cât și protopopiatul au de câștigat’, a spus pr. protopop Vasile Țoc.

‘Sunt mulțumit de condițiile de aici’

Persoanele nevoiașe și fără adăpost din zona Roznov – Piatra Neamț au solicitat ajutorul centrului mai ales în perioada iernii. În prezent, numărul celor care sunt cazați este mai mic. Oamenii caută să se gospodărescă, se ocupă de întreținerea clădirii, având la dispoziție bucătăria pentru prepararea hranei. Vasile Micu, pensionar, stă de la sfârșitul lunii mai în centrul social al Protopopiatului Roznov, întrucât nu deține o locuință. A stat pe la câțiva cunoscuți, după care a ajuns la acest așezământ de ocrotire socială. ‘Sunt mulțumit de condițiile de aici. Am în cameră o icoană și în fiecare dimineață și seară spun toate rugăciunile pe care le știu. În prezent mă ocup de bucătărie, asigur curățenia sau ajut la ce este nevoie’, a afirmat Vasile Micu.

Comentarii Facebook


Știri recente