Centrul Sfântul Vasile din Craiova, loc pentru a doua șansă

Asociația „Vasiliada”, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a implementat de curând un nou proiect social destinat oamenilor străzii. În cadrul Centrului ‘Sfântul Vasile’ din Craiova găsesc zilnic hrană și adăpost persoane abandonate de societate, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Majoritatea persoanelor fără adăpost ajung în stradă din cauza conflictelor familiale. Altele sunt nevoite să-și vândă locuințele, nu își mai pot plăti chiria sau rămân fără un acoperiș deasupra capului după ce și-au pierdut locul de muncă. În aceeași categorie se mai înscriu și cei escrocați, copiii instituționalizați sau foștii deținuți.

Protecție socială și integrare socio-profesională

Obiectivele Centrului ‘Sfântul Vasile’ din Craiova sunt multiple și se dovedesc eficiente pentru majoritatea dintre aceste cazuri. Încă de la început, proiectul implementat aici a avut ca directive predilecte: prevenirea excluziunii sociale și asigurarea protecției sociale, reintegrarea socială și prevenirea abuzului și violenței pentru cei lipsiți de adăpost. Cu privire la acest demers, părintele diacon Sorin Pîrvănescu, coordonatorul centrului, a spus: ‘Capacitatea de integrare profesională a persoanelor fără adăpost este deosebit de redusă din mai multe cauze: fie o stare de sănătate precară, fie au doar șapte clase terminate, nu au calificare, iar majoritatea nu au acte de identitate. Principalele probleme ale persoanelor fără adăpost, din punct de vedere psihologic, sunt diferitele grade de retard mental, tulburări de personalitate, consum de alcool, diferite forme de depresie, tulburări anxioase sau insomnii. Prin activitățile noastre, încercăm să le oferim tot sprijinul pentru a putea redobândi încrederea pierdută în oameni și chiar în Dumnezeu. Mulți dintre ei aici se simt acasă. Sunt ca într-o familie și asta ne bucură’.

Scurtă statistică socială

Un studiu realizat de Organizația ‘Samusocial’ din București arată că tiparul persoanei fără adăpost este întruchipat de bărbatul între 40 și 49 de ani, necăsătorit, ajuns în stradă după un conflict familial. Specialiștii au încercat să creeze un tablou al fenomenului numit ‘oamenii străzii’. Aceștia au vorbit cu aproape 2.700 de persoane fără adăpost găsite pe străzile Capitalei, aproape jumătate din numărul total aflat în evidențele lor. Dintre acestea, peste 2.000 sunt bărbați și restul femei. Cei mai mulți bărbați au între 40 și 49 de ani. În schimb, cele mai multe femei au între 20 și 29 de ani. Aproape 100 au plecat de acasă, din orașe de provincie, în căutarea unui loc de muncă, nu au găsit nimic în Capitală și așa au ajuns oameni ai străzii. Totodată, 84% din oamenii străzii sunt calificați profesional, 8% având studii superioare, 60% studii medii. Principalele lor surse de supraviețuire sunt cerșitul, pensia, veniturile ocazionale sau vânzarea materialelor refolosibile, iar locurile de adăpostire peste noapte sunt scările de bloc, parcurile, gările și piețele.

Comentarii Facebook


Știri recente