Centrul maternal În brațele mamei al Mitropoliei Basarabiei a împlinit un an de activitate

Stabilimentul social este parte a proiectului cu același nume și are drept scop asigurarea dreptului copilului de a crește în familie. Beneficiarii centrului sunt cuplurile mamă-copil aflate în dificultate (mame cu nou-născuți, constrânse să recurgă la abandon, mame solitare; minore; victime ale traficului de ființe umane; mame provenite din familii cu venituri mici și/sau marginalizate; gravide în ultimul trimestru de sarcină – 38 de săptămâni). Aici li se acordă asistență rezidențială (cazare pentru o perioadă de maximum un an), asistență materială, spirituală, psihologică și psihosocială. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, alimentare, gestionare a resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă.

„În această perioadă am asistat 22 de cupluri mamă-copil, astfel 23 de prunci vor crește alături de mamele lor. În procesul de reintegrare socială, alături de echipa Diaconiei au fost direcțiile de asistență socială și familiile beneficiarelor. Referindu-ne la situația mamelor pe care le-am asistat, putem spune că majoritatea sunt constrânse să recurgă la abandon sau avort din lipsa unui spațiu locativ și susținerea familiei. Tații copiilor s-au eschivat de la responsabilități chiar din momentul

când au aflat despre sarcină. În momentul în care reușim să convingem mama să păstreze copilul, împreună cu echipa încercăm emoții deosebite: ne dăm seama cât de puternică e dragostea maternă și cât de mult contează să te afli la momentul potrivit în locul potrivit”, a declarat pentru Ziarul Lumina, Mihaela Belei, coordonatorul proiectului.

La 21 septembrie va fi sărbătorit hramul centrului maternal. La eveniment sunt așteptați parteneri, donatori, precum și fostele beneficiare ale centrului. Datele oficiale arată că în 2011 în Republica Moldova au fost abandonați 119 copii, jumătate dintre ei chiar în primele zile de viață, în maternități. Potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare, la 100 de nașteri revin 36 de avorturi, circa 10% înregistrându-se în rândurile adolescentelor.

Actualmente, indemnizația lunară de îngrijire a copilului, oferită de stat persoanelor neasigurate, este de 250 de lei. Asta în timp ce o cutie de hrană artificială pentru nou-născuți costă circa 65 de lei și ajunge pentru a hrăni copilul timp de trei zile, iar un pachet de scutece costă 245 de lei și este suficient pentru două săptămâni.

Comentarii Facebook


Știri recente