Centrul Eparhial Iasi prin Sectorul de Asistenta Sociala ‘Diaconia’ si prin Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ a desfasurat programe caritabile.

Incepand din anul 1997, Centrul Eparhial Iasi prin Sectorul de Asistenta Sociala ‘Diaconia’ si prin Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ a desfasurat numeroase programe caritabile.

De pe urma programelor derulate de Sectorul de Asistenta Sociala ‘Diaconia’ si de Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ au beneficiat diverse categorii sociale care se confrunta cu probleme financiare si nu numai.

In luna iulie 2003 a luat fiinta Institutul Social-Caritativ ‘Diaconia’ prin Decizie Mitropolitana, care are ca scop reunirea si perfectionarea activitatilor cu caracter umanitar, social-cultural si filantropic desfasurate de Arhiepiscopia Iasilor, precum si stabilirea unor legaturi de colaborare si parteneriat cu alte asociatii si structuri nationale si internationale care activeaza in domeniul Asistentei Sociale.

Despre categoriile de persoane care beneficiaza de serviciile Institutului Social-Caritativ ‘Diaconia’ ne-a vorbit Asistentul social din cadrul acestei institutii, dl.Valentin Manca: ‘Persoanele care beneficiaza de serviciile Institutului Social-Caritativ ‘Diaconia’ pot fi impartite dupa mai multe categorii: in primul rand, beneficiaza familiile a caror venituri/membru de familie nu depasesc 1.000.000 lei; in al doilea rand, sunt persoanele care se afla in perioada de criza sau dificultate; in al treilea rand, se afla familiile a caror copii frecventeaza cursurile scolare si care se afla in imposibilitatea de a-si procura abonamentul pentru transport sau rechizitele scolare; in al patrulea rand, beneficiaza familiile monoparentalecu copii, care, datorita problemelor financiare cu care se confrunta, se adreseaza Biroului de Asistenta Sociala unde sunt monitorizati in vederea evaluarii si, respectiv, sprijinirii acestora de la caz la caz. Fata de aceste cazuri, Sectorul de Asistenta Sociala Diaconia se confrunta si cu diferite cazuri cu totul speciale, anume familii care au datorii foarte mari la Intretinere.’

Dl. Valentin Manca a subliniat si faptul ca Institutul Social-Caritativ ‘Diaconia’ are si un scop misionar: ‘O latura a activitatii Sectorului de Asistenta Sociala Diaconia este si una misionara prin aceea ca aceasta institutie contribuie la catehizarea si increstinarea unor persoane care nu sunt botezate. Intreg Sectorul de Asistenta Sociala Diaconia s-a implicat in derularea unor Proiecte de donatii, concretizate in cartofi si ceapa, produse pe care Mitropolia Moildovei si Bucovinei le-a primit din partea Bisericii Ortodoxe a Greciei.’

Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ infiintata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei deruleaza de la sfarsitul lunii august 2004 si pana pe data de 19 decembrie 2004 un Proiect de asistenta sociala intitulat ‘Hrana zilnica pentru copii si alte categorii de persoane aflate in nevoie sau suferinta’.

Proiectul cuprinde un numar de 450 de persoane carora li se va distribui la domiciliu hrana calda.

Aceasta initiativa vine in sprijinul copiilor si adolescentilor din familiile nevoiase, persoanelor varstnice bolnave, persoanelor cu handicap, bolnavilor singuri si cu venituri mici, persoanelor recent eliberate din Penitenciar, care sunt renegate de familie si care nu beneficiaza de un loc de munca. De aceea, Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ a infiintat un serviciu de cantina sociala la standarde europene care asigura o alimentatie de baza sanatoasa pentru categoriile sociale defavorizate.

Comentarii Facebook


Știri recente