Centrul de Incluziune Socială Arad

La 3 ianuarie 2011 începeau activitățile într-un proiect cu implicații sociale în Mitropolia Banatului și Arhiepiscopia Alba Iuliei, „Implicarea clerului și a membrilor comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Alba Iuliei”, Contract POSDRU 96/6.2/S/6/62129, cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de intervenție 6.2. Proiectul este implementat de Arhiepiscopia Aradului în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Filantropia Alba Iulia, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Aradului.

Primul obiectiv specific al proiectului vizează diversificarea serviciilor de asistență a persoanelor vulnerabile prin înființarea, dezvoltarea și susținerea a unui număr de șase Centre de Incluziune Socială în județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș și Timiș.

Centrul de Incluziune Socială Arad a fost înființat, ca de altfel toate celelalte, în luna ianuarie a anului 2012 și reprezintă atingerea obiectivului specific din proiectul amintit. Consultanții acordă asistență specializată comunităților parohiale în vederea dezvoltării de proiecte și acțiuni în scopul creșterii bunăstării individuale și sociale.

Serviciile oferite de consultanții Centrului de Incluziune Socială Arad preoților și credincioșilor din parohii care au fost certificați manageri de proiect includ următoarele acțiuni:

• Informare privind oportunitățile de finanțare nerambursabilă

• Acordarea de asistență în identificarea și conceptualizarea nevoilor comunităților parohiale

• Evaluarea potențialului economic și uman la nivelul fiecărei eparhii

• Contactarea de instituții pentru a încheia parteneriate

• Sprijin și asistență tehnică în redactarea și depunerea cererilor de finanțare (consultanță de specialitate în scrierea de proiecte sociale)

Până în prezent au fost depuse spre finanțare un număr de 33 proiecte sociale, ca urmare a analizei celor 50 de diagnoze comunitare întocmite și a evaluării potențialului economic și uman al parohiilor din Arhiepiscopia Aradului ,fiind implicate 30 de comunități parohiale și încheindu-se 58 de parteneriate cu diferite instituții cu rol decizional în comunitate. Din proiectele depuse 12 au obținut finanțare , iar celelalte sunt în perioada de evaluare . Astfel că până în prezent s-au derulat proiectele -„Dăruind vei dobândii ” – Parohia Sebiș I – manager proiect Irina Turnea , „Publicare volum Arad dragostea mea „- Asociația Flacăra Roșie – manager proiect Romulus Dubăț , „Festivalul Românilor de pretutindeni „- Parohia Covăsânț – manager proiect Blaj Mihai , „Nouă ne pasă ! Ajutăți aproapele !”- Grup Școlar Mihai Viteazul – manager proiect Șandor Cristian, „Lumina Învierii .Lumina Paștelui „- Parohia Micalaca Veche – manager proiect Ana Violeta , „Să ne ajutăm unii pe alții”- Parohia Ortodoxă Minișel – manager proiect Lucaciu Marius .

Luna în curs aduce începerea următoarelor proiecte”Păstrătorii Tradițiilor Românești”, finanțator Primăria Municipiului Arad – aplicant, Parohia Arad Micalaca Veche II – manager proiect Tomuța Marinela și „Obiceiuri și tradiții interculturale”, finanțator Centrul Cultural Arad – aplicant Asociația Arsenie Boca și Parohia Chișlaca.

Prin efortul și dăruirea consultantelor Crișan Carmen și Albulescu Lorina, însoțite de asistentul social Ștefan Capriș, persoane private de libertate din Penitenciarul Arad, femei, beneficiază de un curs de igienă personală și consiliere spirituală, generozitatea unor oameni cu suflet mare întregind, prin produsele dăruite, lucrul spre folosul semenilor.

Tot în această perioadă se desfășoară cursuri de operator calculator pentru beneficiarii proveniți din grupurile vulnerabile înscrise în grupul țintă: persoane fără loc de muncă, delicvenți juvenili, persoane aflate în detenție și care au părăsit Penitenciarul, victime ale traficului de persoane, ale violenței familiale, persoane afectate de boli HIV Sida, cancer. Până în prezent un număr de 332 au beneficiat de serviciile oferite de asistenții sociali ai Centrului de Incluziune Socială Arad, venind în întâmpinarea trebuințelor lor prin consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, pentru orientare profesională, întocmirea CV-ului și în funcție de specificul problemelor cu care se confruntă fiecare beneficiar, îndrumare spre servicii specializate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…