Centrul „Aripi de lumină” în Spitalul Municipal nr. 1 din Craiova

Prin Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei, la Spitalul Municipal nr. 1 din Craiova s-a deschis o sală de joacă, informează cotidianul Ziarul Lumina. Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu, în calitate de decan al Facultății de Teologie, împreună cu mai mulți studenți voluntari, a făcut prima investiție în acest spațiu, achiziționând mai multe echipamente de joacă.

Secția de Oncopediatrie a Spitalului Municipal nr. 1 din Craiova este locul în care suferința și dorința de viață se împletesc într-o permanentă luptă, din care doar cea mai puternică poate ieși învingătoare. Pe fețele și în ochii copiilor de aici se pot citi multe, însă tristețea parcă îi aduce pe toți la același numitor comun. Mitropolia Olteniei a găsit o modalitate de a sta alături de suferințele micuților pacienți de la Secția de Oncopediatrie. Prin Asociația Vasiliada, s-a deschis o sală de joacă pentru a se putea menține trează speranța de care este atâta nevoie.

Locul în care Asociația Vasiliada a amenajat sala de joacă „Aripi de lumină” era un spațiu folosit de părinții copiilor pe post de bucătărie. A avut de la început aceeași destinație, dar, din lipsă de fonduri, nimeni nu și-a asumat amenajarea ei.

Înaltpreasfințitul Irineu, în calitate de decan al Facultății de Teologie, împreună cu mai mulți studenți voluntari, a făcut prima investiție în acest spațiu, achiziționând mai multe echipamente de joacă. După ce au fost obținute aprobările necesare, membrii Asociației Vasiliada au primit sarcina de a duce la bun sfârșit acțiunea începută de Mitropolitul Olteniei.

Un rol important în implementarea acestui proiect l-au avut partenerii Asociației Vasiliada: Fundația britanică de binefacere Children in Distress, precum și firma Rucon SA din Craiova, cu sprijinul cărora au putut fi achiziționate materialele necesare pentru amenajarea sălii. Cadrele medicale din cadrul secției au avut de asemenea un rol însemnat în susținerea proiectului, deși la început se arătaseră pesimiști. Acum, membrii Vasiliada se bucură de tot sprijinul personalului medical, care a transformat activitățile pe care copiii le desfășoară la sala de joacă în adevărate mijloace de terapie: „Ei și-au dat seama că o încăpere destinată copiilor poate avea un impact pozitiv asupra stării în care ei se găsesc, de aceea se poate spune că sala noastră face parte din terapia medicală pe care medicii Secției de Oncopediatrie le-o aplică acestor copii. Pot zice că la un moment dat am reprezentat chiar un exemplu pentru ei deoarece în decorarea, zugrăvirea și amenajarea sălii, am fost implicați în mod direct noi, membrii echipei. Nu am avut muncitori calificați, noi am făcut tot ce se vede cu mâinile noastre. Noua înfățișare a vechii încăperi a făcut ca să primim feedbackuri pozitive din partea medicilor care au apreciat dorința noastră de a construi ceva în folosul copiilor”, a declarat Sorin Boboc, directorul Centrului „Aripi de lumină” din Craiova.

Primul lucru ce se poate observa la Secția de Oncopediatre este durerea și tristețea din ochii copiilor. Tocmai din această cauză, locul de joacă a fost cel mai bine primit de copii, care au găsit aici un mijloc prin care puteau uita, măcar pentru un moment, de durerea tratamentului sau de tristețe. „Aici sunt internați de la nou-născuți și până la copii de 14-15 ani, și ei nu înțeleg de ce trebuie să treacă prin aceste suferințe”, a adaugat directorul Centrului „Aripi de lumină”.

Utilitatea acestui spațiu a fost exploatată și de părinți, care nu de puține ori își pot lăsa copiii în grija personalului Asociației Vasiliada pentru a putea rezolva și alte probleme. Principala îndeletnicire a micuților care vin aici rămâne jocul, dar, de două/ trei ori pe săptămână angajații Asociației sunt prezenți în mijlocul lor, direcționându-le atenția spre activități constructive. Astfel, copiii beneficiază de terapie de consultație psihologică, de două ori pe săptămână, și de terapie prin joc, de trei ori pe săptămână.

Comentarii Facebook


Știri recente