Centru social în Parohia Sfântul Nicolae din Câmpulung Moldovenesc

Enoriașii din Parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc se vor bucura de un centru social-filantropic, a cărui clădire, în construcție, există în curtea bisericii parohiale. Centrul va avea ca destinație derularea de activități cultural-religioase și caritative. În această parohie funcționează Asociația Frăția Ortodoxă ‘Sfinții Apostoli Andrei și Filip’ care sprijină persoanele nevoiașe, familiile cu mulți copii, bătrânii singuri și bolnavii imobilizați la pat, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

În parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc a fost inițiată, în urmă cu un an, o lucrare de realizare a unui centru social-filantropic. Clădirea cuprinde la etaj un spațiu pentru activitățile sociale și unul pentru amenajarea bibliotecii. Astfel, aici vor fi organizate praznicele pentru cei adormiți, urmând ca în măsura posibilităților să funcționeze și o cantină pentru cei nevoiași. Sala are prevăzută o bucătărie care va fi dotată cu cele necesare. ‘Spațiul de la etaj are și o destinație educativă. Intenționăm ca aici să derulăm din toamna acestui an programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, în cadrul căruia am mai avut activități în colaborare cu profesorii de religie de la Școala Generală ‘Bogdan Vodă’ din Câmpulung Moldovenesc. În colaborare cu Asociația Frăția Ortodoxă ‘Sfinții Apostoli Andrei și Filip’, care își are sediul în casa parohială numărul 2, dorim să desfășurăm o serie de activități filantropice, misionare și culturale’, a explicat pr. paroh Ilie Macar, care este și președintele Asociației Frăția Ortodoxă ‘Sfinții Apostoli Andrei și Filip’.

Asociația Frăția Ortodoxă ‘Sfinții Apostoli Andrei și Filip’ a fost înființată în anul 2008, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Până în prezent asociația i-a sprijinit pe cei aflați în nevoie prin acordarea de ajutoare persoanelor cu dizabilități, familiilor nevoiașe, copiilor săraci, din fondurile strânse de la membrii asociației și de la persoanele binevoitoare. Activitățile social-filantropice ale parohiei ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc se derulează încă din anul 1992, fiind amenajată o urnă specială pentru cei nevoiași. Mai multe familii sărace, cu mulți copii, au fost ajutate cu materiale de construcții pentru repararea locuințelor. Oamenii cu posibilități materiale reduse au fost sprijiniți și în preajma marilor praznice împărătești, sub coordonarea părintelui Dragoș Păduraru, fostul paroh, având susținerea celorlalți preoți slujitori, a consiliului și comitetului parohial. ‘Această activitate s-a intensificat în funcție de bugetul parohiei. Ne-am dat seama că trebuie să-i ajutăm pe cei nevoiași sistematic și organizat’, a declarat pr. paroh Ilie Macar.

Sfântul lăcaș e deschis zilnic

Programul liturgic a fost intensificat în ultima perioadă la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc. Slujbele sunt coordonate săptămânal de cei trei preoți slujitori: pr. paroh Ilie Macar, pr. slujitor Orest Babici și pr. slujitor Gheorghiță Niță. Marți dimineața se oficiază Utrenia și Litia, iar miercuri dimineața credincioșii participă la slujba Utreniei și a Acatistului. Vinerea dimineața se săvârșește Utrenia, Sfânta Liturghie, Litia și Taina Sfântului Maslu. Sâmbăta dimineața este oficiată slujba Sfintei Liturghii, iar seara Vecernia. Duminica dimineața enoriașii participă la slujba Utreniei, a Litiei și a Sfintei Liturghii. În perioada Postului Mare, Sfânta Liturghie se săvârșește și miercurea. ‘Dată fiind poziția bisericii, în centrul orașului, pentru care suntem recunoscători ctitorilor, sfântul lăcaș este deschis zilnic, de dimineață până seara. Acest lucru este posibil prin osteneala unei familii de pensionari din parohia noastră’, a completat pr. paroh Ilie Macar.

Opera arhitectului Cosinschi

Parohia ‘Sfântul Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc datează din secolul al XVII-lea (anul 1698). Pe locul actualei biserici din zid a fost construită inițial o biserică din lemn, numită și biserica domnească – ctitorie a vornicului Toader Calimachi (Calmășul), tatăl viitorului domn al Moldovei, Ioan Calimachi (1758-1761). Această biserică parohială a funcționat până în anul 1887 (anul începerii construcției noii biserici), când a fost dăruită credincioșilor din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, la inițiativa preotului paroh de atunci, Vasile Cocorean, existând și astăzi în această localitate. Actuala biserică parohială, de proporții monumentale, a fost construită între anii 1887-1896, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Silvestru Morariu Andrievici, la punerea pietrei de temelie participând și principele de coroană Rudolf, fiul împăratului Francisc Iosif I, aflat în vizită în Bucovina. Înălțarea bisericii din zid a durat nouă ani, fiind construită în stil neobizantin, în formă de cruce treflată, cu o superbă cupolă și abside largi semicirculare, având dimensiunea exterioară de 40 de metri lungime, 25 de metri lățime în abside și 10 metri în pronaos, cu turlă centrală, două turnuri masive care străjuiesc cafasul și alte două turle mai mici așezate pe coama altarului și a pronaosului. Construcția lăcașului de închinăciune s-a realizat prin contribuția Fondului Bisericesc Religionar din Bucovina și din donațiile credincioșilor, fiind una dintre cele mai reprezentative opere de artă arhitectonică a arhitectului Cosinschi care a proiectat-o, rămânând până astăzi un punct de referință cultural-spirituală pentu orașul de la poalele Rarăului. În curtea bisericii, a fost construită o clopotniță din cărămidă. Biserica a fost mai întâi zugrăvită de pictorul Franz Jahoda în anul 1912 (în motive artistice amintind stilul broderiei tradiționale, sub boltă fiind pictați, în ulei, cei patru evangheliști), iar după degradarea produsă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (fiind cuprinsă și de un incendiu), a urmat un amplu proces de restaurare, până în anul 1956, când avea să fie pregătită pentru pictură. Pictura interioară, în tehnica fresco, a fost executată mai întâi în sfântul altar, de pictorul Eremia Profeta, în anul 1965, iar în naos și pronaos de către pictorul Constantin Călinescu, în anul 1967. Este o execuție iconografică remarcabilă, de o mare ținută artistică, care oferă o ambianță caldă de rugăciune credincioșilor și încântă privirea căutătorilor de frumos.

Comentarii Facebook


Știri recente