Centru Social de recuperare neuromotorie la Bacău, sub coordonarea Episcopiei Romanului

Începând cu 1 august 2009, la Bacău va funcționa, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, un centru social de recuperare neuromotorie. Acest centru îl va avea ca ocrotitor pe Sf. Vasile cel Mare și va funcționa în cadrul Școlii Generale nr. 8 „Domnița Maria” din Bacău. Locația a fost aleasă întrucât în această unitate de învățământ sunt copii cu probleme, care au nevoie de un tratament medical pentru ameliorarea durerilor de care suferă. Proiectul pentru înființarea centrului social de recuperare a fost inițiat de Biroul de asistență socială al Episcopiei Romanului, prin Fundația „Episcop Melchisedec”. „În zona Școlii nr. 8 nu există un astfel de centru, astfel încât au venit multe cereri de înscriere din zonă. Considerăm că este util un astfel de centru, mai ales că el se adresează copiilor cu vârste între 1 și 18 ani”, a declarat pr. Eugen Ciprian Ciute, consilier la Departamentul „Misiune și Filantropie” al Episcopiei Romanului. Centrul social de recuperare neuromotorie „Sf. Vasile cel Mare” din Bacău a fost deschis prin accesarea unui proiect în valoare de 40.000 de lei de la Secretariatul de stat pentru culte. Dotările necesare au fost procurate prin contribuția financiară a Biroului de asistență socială al Episcopiei Romanului. „Tot la 1 august, într-o încăpere alăturată, vom deschide un cabinet de logopedie, astfel încât mulți dintre copii, în special cei cu autism, să poată beneficia atât de serviciile de kinetoterapie, cât și de cele de logopedie”, a spus pr. Eugen Ciprian Ciute.

Centrul va fi coordonat de un kinetoterapeut care are o experiență în domeniu de șapte ani. În același timp, a fost întocmit un protocol de colaborare cu Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității Bacău, în urma căruia studenții urmează să facă ore de practică în acest centru.

Implicarea Biroului de asistență socială al Episcopiei Romanului va consta în selectarea beneficiarilor, prin realizarea de anchete sociale la domiciliul acestora, dorindu-se astfel acordarea de servicii sociale alternative.

În Școala nr. 8 mai funcționează, tot în administrarea Biroului de asistență socială al Episcopiei Romanului, Centrul de zi „Sf. Ioan Botezătorul” (after-school), în cadrul căruia 21 de copii de la această școală primesc, pe parcursul anului școlar, hrană caldă.

Alături de studenți și profesori voluntari, copiii băcăuani cuprinși în acest proiect primesc ajutor la efectuarea temelor. De asemenea, sunt sprijinite material și familiile acestor copii. „Persoanele care și-au depus cererea pentru a beneficia de serviciile centrului s-au arătat foarte mulțumite de această inițiativă. Unii dintre părinții copiilor bolnavi plângeau de bucurie pentru că serviciile vor fi făcute de un kinetoterapeut profesionist și pentru că vor beneficia gratuit de aceste servicii. Căutăm ca aceste servicii să fie gratuite, bine știut fiind faptul că familiile acestor copii, pe lângă durerea sufletească pe care o au, întâmpină și unele dificultăți de ordin material”, a mai adăugat pr. Eugen Ciprian Ciute.

Slujba de sfințire a Centrului social „Sf. Vasile cel Mare” va avea loc în data de 30 iulie 2009 și va fi oficiată de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente