Centru de consiliere și orientare profesională, la Miclăușeni

La Miclăușeni se va înființa un Centru de consiliere și orientare profesională prin intermediul căruia cel puțin 80 de persoane din mediul rural vor beneficia de formare în domeniile ospătar, bucătar, administrator pensiune sau lucrător în hoteluri, iar 160 de persoane vor beneficia de consiliere și orientare profesională în vederea reinserției pe piața muncii, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Arhiepiscopia Iașilor a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în calitate de beneficiar, și SC Consulting Group, în calitate de partener, au organizat, ieri, conferința de lansare a proiectului ‘Investește în tine! Și tu poți fi specialist în turism!’, proiect ce își propune să ofere noi oportunități de formare profesională și, implicit, sprijin în găsirea unui loc de muncă persoanelor inactive din mediul rural, inclusiv a celor care își câștigă existența din agricultura de subzistență.

La evenimentul găzduit de Centrul Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ Miclăușeni au fost prezenți reprezentanți ai Departamentului Fonduri Externe al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai firmei partenere, SC Consulting Group, ai autorităților locale din comuna Butea, preoți din parohiile din zonă, directori de școli și reprezentanți ai firmelor interesate de colaborare în cadrul acestei inițiative de formare profesională și crearea de noi locuri de muncă.

Cei mai bine pregătiți cursanți vor beneficia de locuri de muncă

Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Domeniul major de intervenție 5.2, beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de aproximativ 500 mii de euro, are o durată de implementare de doi ani, începând din luna ianuarie anul curent, și își propune integrarea pe piața muncii a unui număr de 240 de persoane din mediul rural din județul Iași, atât prin consiliere și orientare profesională, cât și prin accesul la programe de recalificare/formare profesională în domenii nonagricole. ‘Concret, prin intermediul acestui proiect, vom înființa aici, la Miclăușeni, un Centru de consiliere și orientare profesională. Prin intermediul acestui centru, cel puțin 80 de persoane din mediul rural pot beneficia de formare profesională în domeniile ospătar, bucătar, administrator pensiune și lucrător în hoteluri, iar 160 de persoane vor beneficia de consiliere și orientare profesională în vederea reinserției pe piața muncii. La finalul acestui proiect, cei mai bine pregătiți cursanți vor beneficia de locuri de muncă în cadrul unităților de primire turistică ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sau în alte structuri de acest gen. În perioada următoare, așteptăm înscrieri în acest program de la toți cei interesați. Serviciile de consiliere vor debuta în luna mai, iar cele de recalificare/formare profesională în luna iulie’, a precizat managerul acestui proiect, Ana Nicoleta Nistor. De menționat faptul că diplomele de competențe și abilități pe care cursanții le vor primi la încheierea cursurilor sunt recunoscute atât de autoritățile românești, cât și de cele europene, iar cursurile, teoretice și practice, vor fi predate de specialiști cu experiență în domeniile abordate.

Factorul uman, vital în dezvoltarea proiectului turistic

Coordonatorii acestui proiect al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au subliniat faptul că își doresc ca importanta rezonanță culturală, istorică și religioasă a zonei Miclăușeni să fie fructificată cât mai bine printr-o bună pregătire a factorului uman, un detaliu extrem de important dacă se dorește dezvoltarea turismului în această zonă, mai ales a turismului cultural. ‘Noi am sesizat faptul că în această zonă a Miclăușenilor este deja conturată ceea ce numim o piață turistică. Sunt oameni care vin din zone îndepărtate ale țării pentru a petrece, spre exemplu, sărbătorile de Paști aici, la Miclăușeni. Vin pentru liniștea mănăstirii, pentru frumusețea parcului dendrologic sau a Castelului Sturdza. Tocmai din acest motiv, proiectul nostru nu urmărește altceva decât să pună bazele, încetul cu încetul, unor servicii de o cât mai bună calitate, care să satisfacă exigențele turiștilor și, evident, să-i facă să revină. Și avem convingerea că în această zonă încărcată de istorie, o zonă cu oameni ospitalieri, vom reuși să facem împreună lucruri frumoase’, a spus coordonatorul acestui proiect, Ionuț Bursuc.

Comentarii Facebook


Știri recente