Centenarul Spiru Haret în Arhiepiscopia Râmnicului

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a academicianului Spiru Haret, doctrinarul și practicianul mișcării reformatoare a instrucției, educației și culturii românești de la cumpăna secolelor XIX-XX.

Cu acest prilej, Sala de festivități a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, din municipiul Râmnicu Vâlcea, a găzduit miercuri, 15 februarie 2012, după-amiază, la 161 de ani de la nașterea marelui savant (1851), manifestarea inaugurală a Programului „Centenarul Spiru Haret, 2012 – Anul Haretian, Cultural și Educațional, în Vâlcea”, sub genericul „Modelul Haretian – Tradiție și Modernitate în Educație”, informează arhiram.ro.

Manifestarea a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului și Forumul Cultural al Râmnicului, cărora li s-au asociat Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Râmnicu Vâlcea, Primăria, Școala și Parohia Galicea și Ateneul Meșterul Manole.

În cadrul ședinței au fost prezentate programe educaționale moderne oferite de Biserică, Școală și Cultură – „triumviratul” haretismului.

În deschiderea și la finalul evenimentului corul de copii „Vocea Topologului”, condus de Pr Prof. Ion Tițu și Corala „Canticum” a Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Râmnicu-Vâlcea, dirijat de Prof. Gelu Stratulat au susținut câte un recital de cântări religioase, patriotice și laice.

La inaugurare au fost prezenți Pr. Constantin Cîrstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Mihail Pretorian, Inspector al Biroului de Catehizare a Tineretului, Pr. Alin Nicolae Gherghinoiu, Protoiereu al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea, preoți, profesori și elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură, reprezentanți ai autorităților locale, preoți și profesori de religie.

În cadrul manifestării au fost prezentate proiectele și programele ce se vor desfășura în acest an, urmând ca la final să apară o serie de studii ce vor reflecta „Anul Haretian” în Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente