Centenarul și resfințirea bisericii din Răchițele, Cluj

Comunitatea ortodoxă din Răchițele, Protopopiatul Huedin, a sărbătorit un secol de la construirea bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, prilej cu care Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a binecuvântat duminică, 31 iulie, lucrările de reabilitare la care a fost supus locașul de cult în ultima perioadă. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie arhierească, după care s-a oficiat un Parastas. Din sobor au făcut parte pr. inspector eparhial Nicolae Buda, consilierul pe probleme de protocol din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhidiacon Claudiu Grama, protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloș, protopopul de Cluj II, pr. Gheorghe Braica, și numeroși alți preoți.

În cuvântul de învățătură adresat în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre două trăsături care întăresc orizontul spiritual: „Omul cu credință și cu inima curată are un orizont mult mai larg, chiar decât cel ce se crede savant și nu e credincios. Zice Lucian Blaga așa: Stau pe vârf de munte noapta și văd departe conturul de sate și de orașe. Nu le vă clar, însă le văd. Aprind o lumânare, dintr-o dată văd clar copacii la doi pași, dar mai departe nimic”. Științele exacte aprind mucul de lumânare, orizontul spiritual larg, în depărtări, nu-l pot avea decât cu credința și cu inima curată„.

După oficierea Sfintei Liturghii, soborul în frunte cu Părintele Mitropolit Andrei s-a îndreptat spre Căminul Cultural din localitate, unde, în fața clădirii, pe scena special amenajată, a fost prezentat istoricul localității și al bisericii de aici, precum și un spectacol de folclor. După cum ne informează Radio Renașterea, tot aici a fost expusă o galerie a preoților care au păstorit în Răchițele de-a lungul anilor.

Au luat parte la slujbe sute de credincioși, fii ai satului, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene, între care primarul comunei Mărgău, Mircea Suciu, deputatul Horea Uioreanu și senatorul Mihail Hărdău.

Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Răchițele a fost construită între anii 1910-1911, însă primul locaș de închinare a fost ridicat în 1792, în casa parohială de atunci funcționând, în jurul anului 1894, și prima școală pentru tinerii din zonă. Vechea biserică a fost donată credincioșilor din Sânnicoară, din aceasta păstrându-se doar șapte icoane și un clopot.

Actuala biserică are formă de navă, un singur turn, a declarat preotul paroh Teodor Boc: „Biserica a fost reabilitată și pictată în timpul păstoririi preotului Ioan Bancoș, care a fost paroh aici până în anul 1991, fiind binecuvântată în 1989, de Înaltpreasfințitul Iustinian Chira. În acest an se împlinesc 100 de ani de la zidirea bisericii actuale, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Comentarii Facebook


Știri recente