Centenarul nașterii părintelui profesor Liviu Stan

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului și Administrația Fondului Cultural Național au organizat ieri, 26 noiembrie, conferința ‘Biserica și Dreptul – pr. prof. Liviu Stan, 100 de ani de la naștere’, un amplu eveniment în care s-au evocat personalitatea și activitatea părintelui prof. Liviu Stan, unul dintre cei mai mari canoniști ai Bisericii Ortodoxe Române, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de Parastas oficiată în capela Facultății de Teologie din Sibiu de un sobor de preoți condus de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, în prezența Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a familiei părintelui Liviu Stan, a invitaților, profesorilor și studenților de la facultatea sibiană. Sesiunea de comunicări a avut loc în Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’, sub președinția IPS Mitropolit Laurențiu, alături de care s-au aflat Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, conf. dr. Irimie Marga și copiii părintelui Liviu Stan, Corneliu Stan și Ileana Fendt Stan.

‘Ctitor al vieții mele academice’

Cuvântul inaugural a aparținut IPS Laurențiu, care a adus mărturii despre vremea în care l-a cunoscut pe marele profesor de teologie și despre ajutorul primit la studiile doctorale de la Facultatea de Teologie din București. ‘L-am pomenit pe părintele Liviu Stan, de când am devenit preot și-l voi pomeni până când voi închide ochii, pentru că a fost ctitor al vieții mele academice. Am avut ocazia să-l vizitez în momente deosebite pentru starea sa fizică, pentru că era bolnav. Am fost primit în casă de doamna preoteasă și i-am mulțumit pentru ajutorul primit în studiile doctorale’, a spus IPS Laurențiu.

O emoționantă evocare a venit din partea fiicei părintelui Liviu Stan, Ileana Fendt Stan, care a adus mărturii inedite din viața marelui profesor. ‘Tatăl meu a fost un foarte bun cunoscător al artelor. Avea cărți cu arhitectura Greciei și Romei antice și a Renașterii italiene, cu picturile și sculpturile ei extraordinare. M-a înțeles și sprijinit, ca de altfel și mama, în pasiunea mea pentru dans, pentru baletul clasic, pe care l-am practicat ca profesiune’, a spus Ileana Fendt Stan.

Operă bogată

Corneliu Stan, fiul părintelui Liviu Stan, a amintit în evocarea sa preocuparea pe care tatăl său a avut-o pentru studiul teologiei catolice. ‘Tatăl meu a avut privilegiul să aibă acces la întreaga bibliotecă a Vaticanului, ceea ce nici unii teologi catolici nu au reușit’, a subliniat Corneliu Stan.

Părintele acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a prezentat cele mai importante realizări academice ale părintelui Liviu Stan și a amintit erudiția marelui profesor de Drept canonic, apreciindu-l ca unul dintre cei mai mari poligloți ai vremii sale. Evocări au fost aduse și de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, arhid. prof. dr. Ioan Ică jr și pr. prof. dr. Dorin Oancea.

Comunicări științifice

Ultima parte a conferinței a fost dedicată comunicărilor științifice. Primul referat, intitulat, ‘Mirenii în Biserică’ – impresiile unui teolog protestant, a aparținut prof. univ. dr. Hermann Pitters. Au urmat referatele pr. prof. univ. dr. Alexandru I. Stan și ale pr. prof. univ. dr. Dumitru Găină, ucenici ai părintelui Liviu Stan, lucrări intitulate ‘Ființa Dreptului bisericesc după pr. prof. Liviu Stan’, respectiv ‘Diaspora ortodoxă din Australia’. Ultimul referat prezentat a fost ‘Principiul sinodalității după pr. prof. Liviu Stan’ al dr. George Grigoriță. Lucrările prezentate, cât și celelalte referate care nu au mai fost citite, vor fi publicate în următorul număr al Revistei Teologice a Facultății de Teologie din Sibiu. De asemenea, opera integrală a părintelui Liviu Stan este în curs de republicare. Un prim volum, intitulat ‘Teologia Dreptului’, din lucrarea mai amplă ‘Biserica și Dreptul’, apărut la Editura Andreiană a Arhiepiscopiei Sibiului, a fost lansat în cadrul manifestării.

Conferința s-a încheiat cu mărturisirile aduse de pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Comentarii Facebook


Știri recente