Centenarul independenței statului albanez, sărbătorit la București

La Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Dintr-o Zi din Protoieria I Capitală s-a desfășurat joi, 18 octombrie 2012, un moment aniversar, dedicat împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenței Albaniei. Sfântul lăcaș a găzduit timp de 36 de ani activitatea religioasă a Comunității ortodoxe albaneze din București, având un rol important în organizarea demersurilor pentru crearea statului independent albanez, informează Ziarul Lumina.

La eveniment au fost prezenți Sali Berisha, primul-ministru al Albaniei, foștii președinți de stat Ion Iliescu și Emil Constantinescu, dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, academicieni, oameni de cultură, ambasadori ai mai multor state europene, clerici și numeroși credincioși albanezi. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire pentru preotul albanez Fan Noli, luptător pentru independența Albaniei și pentru Autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze, premier al Albaniei în perioada iunie-decembrie 1924, dar și ierarh al acestei Biserici. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: ‘Binecuvântare pentru aniversare’. În cadrul evenimentului, Corul Tronos al Catedralei patriarhale, dirijat de diac. Mihail Bucă, a susținut un concert de cântări religioase în limbile română și albaneză.

Premierul Albaniei, Sali Berisha, a apreciat bunele relații politice, culturale și bisericești dintre România și Albania și a subliniat rolul însemnat al țării noastre în concretizarea eforturilor de obținere a independenței statului albanez. ‘Ne exprimăm astăzi recunoștința față de România, prima țară care a recunoscut independența statului albanez. Apreciez această ceremonie ca expresie a relațiilor vechi de prietenie și de colaborare între România și Albania, între albanezi și români. Ceremonia de astăzi este o dovadă a relațiilor excelente dintre cele două țări și o inspirație pentru a duce mai departe aceste relații. România este țara în care au fost inspirați renascentiști albanezi, iar Bucureștiul este unul dintre centrele cele mai importante de organizare a demersurilor pentru crearea statului independent albanez, este orașul de unde patrioții albanezi au plecat spre Vlora, pentru a ridica steagul independenței’, a spus premierul Sali Berisha.

La final a fost dezvelită o placă memorială dedicată ierarhului albanez Fan Noli. ‘Placa memorială dezvelită astăzi (joi – n.r.) înnobilează acest spațiu al spiritului creștin și sunt mândru că acest lucru se întâmplă în orașul pe care îl administrez. Prietenii noștri albanezi vor sărbători în curând centenarul independenței, prilej ca astăzi să ne amintim de evenimentele și de personalitățile trecutului nostru comun. Sunt o mulțime de fapte și întâmplări în zbuciumata istorie a Balcanilor care au dus la apropierea popoarelor noastre. Sunt onorat și mișcat că imnul albanez a fost cântat prima dată la București în anul 1907, pe versurile poetului albanez Asdreni și pus pe notele cântecului ‘Pe al nostru steag e scris unire’ al compozitorului român Ciprian Porumbescu’, a declarat primarul general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu. Ceremonia a fost organizată de Primăria Municipiului București, în colaborare cu Ambasada Albaniei la București și cu Parohia ‘Sfântul Nicolae’ – Dintr-o Zi, păstorită de părintele paroh Vasile Ioana.

Comentarii Facebook


Știri recente