Cele patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhală vor sosi în București sâmbătă, 27 septembrie

Cele patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhală din București vor sosi în București în dimineața zilei de sâmbătă, 27 septembrie 2008, urmând ca în decurs de câteva zile să fie instalate în clopotnița ridicată de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, în anul 1698, la răsărit de altarul Catedralei.

Turnarea celor patru clopote ce le vor înlocui pe cele vechi, deteriorate, din clopotnița de pe Dealul Patriarhiei, a început, cu aprobarea și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în luna iulie a acestui an. Delegația trimisă de Preafericirea Sa la Innsbruck (Austria), pentru a binecuvânta turnarea clopotelor a fost formată din: Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părinte dr. Gheorghe Ispas, Consilier Patriarhal la Sectorul „Catedrala Mântuirii Neamului” și Părinte conf. dr. Daniel Benga, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universității din București. Delegația a fost însoțită de domnul inginer Corneliu Revencu, directorul S.C. APEL INDUSTRIES S.R.L. Arad, reprezentantul firmei Grassmayr pentru România, care se va ocupa de montarea și armonizarea clopotelor.

Clopotele turnate au următoarele caracteristici tehnico-muzicale: 1. do# (reb1), 1.850 kg; 2. re# (mib1), 1.390 kg; 3. fa# (solb1), 745 kg; 4. la# (sib1), 380 kg. Nu a fost schimbat clopotul mare de 9 tone, turnat la Budapesta, în 1888, acordat pe nota DO#, cu care vor trebui să intre în armonie cele patru clopote. Pentru acest clopot a fost schimbat sistemul de acționare cu unul nou, foarte performant. Clopotele construite la fabrica din Innsbruck sunt întâlnite în peste 100 de țări ale lumii și sunt făcute dintr-un aliaj de bronz, cupru și staniu, încălzit și turnat la o temperatură de 1150 de grade.

Fabrica din Innsbruck a fost construită în anul 1599 și este una dintre cele mai vechi din Europa. Clopotele construie aici sunt armonizate în gamă după un secret păstrat de 14 generații de familia Grassmayr. Funcționarea clopotelor care vor fi așezate pe Dealul Patriarhiei va fi supravegheată de un computer cu receptor GPS pentru a da o precizie atomică ceasului și programării acționării clopotelor.

BIROUL DE PRESĂ

AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente