Cel de-al II-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, comemorat la Catedrala patriarhala

Se implinesc astazi 60 de ani de la trecerea la cele vesnice a fericitului intru pomenire patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Nicodim Munteanu. La Catedrala patriarhala din Bucuresti, unde este inmormantat, s-a oficiat cu acest prilej slujba Parastasului de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La sfarsitul slujbei de pomenire, arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a evocat personalitatea patriarhului Nicodim Munteanu: ‘Cel de-al doilea patriarh al Romaniei a fost trimis la studii pe cand avea 17 ani, la Seminarul ‘Veniamin Costachi’ din Iasi. A urmat apoi Academia duhovniceasca de la Kiev, vreme de 5 ani, devenind licentiat al acesteia in anul 1895. In ultimul an al studiilor universitare s-a calugarit la Manastirea Neamt. A devenit ucenic al marelui mitropolit al Moldovei Iosif Naniescu, care l-a hirotonit ierodiacon si ieromonah. In anul 1912 a fost hirotonit episcop al Husilor, pastorind in aceasta demnitate pana in anul 1923. Pana in anul 1935 a revenit la Manastirea Neamt, cand a devenit mitropolit al Moldovei, pastorind pana in anul 1939, cand a devenit patriarh al Bisericii Ortodfoxe Romane, pastorind pana la moarte, in ziua de 27 februarie 1948′.

Patriarhul Nicodim a pastorit in vremurile tulburi ale celui de-al doilea razboi mondial si in anii grei care au urmat. In aceste conditii, el s-a ingrijit de oamenii aflati in nevoi, prin actiuni social-filantropice, dupa cum a mentionat arhim. Timotei Aioanei: ‘A ajutat prin interventiile sale personale oameni aflati in nevoie, manastiri care aveau nevoie in perioada aceea grea de haine, de lemne, de hrana. La fel pentru numeroase comunitati de pe intregul cuprins al Romaniei. A initiat si apoi a trimis din manastirile mari de calugarile din Romania, pe front, aproximativ 100 de calugarite care au ajutat in spitale de campanie, acolo unde era atata suferinta, atata durere si unde oamenii mureau cu zecile si cu sutele in fiecare zi’.

Nu in ultimul rand, arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a afirmat faptul ca patriarhul Nicodim Munteanu a fost si un erudit om de cultura si un mare ctitor: ‘A fost un om care a iubit foarte mult cultura. A tradus aproximativ 100 de carti din literatura rusa, dupa numerosi episcopi si preoti din Rusia care au scris foarte mult in acea perioada. Nicodim Munteanu a fost si un mare ctitor de biserici, asa cum stau marturie pana astazi biserica din satul natal, care este o adevarata catedrala, este ctitorul Seminarului teologic de la Manastirea Neamt, un mare reorganizator al tipografiei de la Manastirea Neamt, dar si un important ctitor de obiective eclesiastice la Husi, Iasi si la Bucuresti’.

Comentarii Facebook


Știri recente