Cel de-al 76-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Române din America dezbate unirea cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America și Canada

Cel de-al 76-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Române Vatra Românească din America se desfășoară începând de astăzi, 4 iulie, până duminică în orașul Grass Lake, Michigan. Principala temă a dezbaterilor este propunerea de unificare a celor două eparhii românești din America, respectiv Episcopia Ortodoxă Română Vatra Românească aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe din America și Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America și Canada, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române.

Preot Mircea Alexa Uță, consilier patriarhal – Sectorul comunități externe, a declarat că întrunirea are și un caracter comemorativ, împlinindu-se în acest an 50 de ani de la trecerea la Domnul a primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din America, Policarp Morușcă.

Cele două structuri episcopale românești din America sunt despărțite din punct de vedere jurisdicțional din anul 1947.

Preot Mircea Alexa Uță a menționat, ca principală motivație a propunerii de unificare, dorința sinceră de reconciliere a ierarhiei și credincioșilor Episcopiei Ortodoxe Române, care s-a realizat în fapt prin cererea reciprocă a iertării dintre membrii delegațiilor celor două structuri ecleziale ortodoxe românești din America.

Propunerea de unificare a celor două structuri episcopale românești din America a fost stipulată în documentul comun, rezultat în cadrul întâlnirii comisiei de dialog dintre cele două eparhii românești din America și Patriarhia Română, din zilele de 25-27 februarie ale acestui an.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente