Cei trei Întâistătători ortodocși de marcă ai Caransebeșului au fost comemorați

Episcopii Caransebeșului Ioan Popasu, Miron Cristea și Vasile Lăzărescu au fost comemorați în eparhia pe care au păstorit-o. Vineri, 20 februarie 2009, Episcopia Caransebeșului, la inițiativa, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, a comemorat 120 de ani de la moartea Episcopului Ioan Popasu – primul episcop ortodox român al Caransebeșului între 1865 și 1889 -, 70 de ani de la moartea Patriarhului Miron Cristea, fost Episcop de Caransebeș (1910-1919), și 40 de ani de la moartea Mitropolitului Vasile Lăzărescu – Episcop al Caransebeșului în perioada 1933-1940 și primul Mitropolit al Banatului. Începând cu ora 10.00, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența preoților din municipiul Caransebeș, a elevilor și studenților teologi și a unui număr însemnat de credincioși, a oficiat o slujbă de pomenire în Catedrala „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș (catedrală unde fiecare din cei trei au fost instalați ca Întâistătători ai Eparhiei Caransebeșului).

În continuare s-au desfășurat acțiuni culturale de evocare a vieții și activității celor trei episcopi, prin susținerea de referate și prezentarea de filme documentare în sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului. S-au ținut prelegeri cu referire la activitatea lor și la realizările lăsate moștenire în Eparhia Caransebeșului. Referatele au fost susținute de profesori laici din municipiu și de cadre didactice de la Seminarul Teologic și Facultatea de Teologie din Caransebeș. Cu acest prilej, s-a făcut o proiecție cu imagini din activitatea Patriarhului Miron Cristea.

Cuvântul de încheiere i-a aparținut Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a subliniat importanța comemorării celor trei ierarhi, făuritori de centre episcopale, mitropolitane și patriarhale, și simboluri ai țării noastre, răsărite din osteneala depusă mai întâi în naosul Eparhiei Caransebeșului.

Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente