Cei adormiti intru Domnul sunt pomeniti in cadrul ‘Mosii de Iarna’

Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe cei adormiti intru Domnul. In fiecare an, in sambata dinainte de Duminica Infricosatoarei Judecati, credinciosii fac milostenie pentru sufletele celor care au trecut la Domnul. In aceasta zi de sambata, cunoscuta si sub denumirea populara de ‘Mosii de Iarna’, se pomenesc toti cei trecuti la viata vesnica. Despre zilele de rugaciune de peste an randuite de Biserica pentru cei adormiti ne-a oferit mai multe amanunte arhim. Vartolomeu Androni, staret al Manastirii Cozia si exarh al manastirilor din Episcopia Ramnicului: ‘Biserica face pomenire generala a tuturor mortilor in zilele indatinate din cursul anului bisericesc, cum sunt sambetele mortilor, Mosii de Iarna, Mosii de Vara, cat si in ierurgiile speciale alcatuite de Biserica pentru pomenirea individuala a mortilor. Dupa traditia veche si generala a Bisericii Ortodoxe se face rugaciune pentru cei morti la urmatoarele termene: ziua a 3-a, ziua a 9-a, ziua a 40-a, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni si la 12 luni, apoi in fiecare an pana la implinirea a 7 ani de la moarte. Biserica Ortodoxa a consacrat pentru pomenirea generala a mortilor o zi liturgica pe saptamana, si anume sambata. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt consacrate in chip special, in toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a mortilor prin cantari si rugaciuni, si anume: sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne si sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant, adica Sambata Rusaliilor’.

De asemenea, arhim. Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre specificul liturgic al acestei zilei in care sunt randuite rugaciuni pentru cei adormiti: ‘Slujba de pomenire a inceput cu slujba Vecerniei care, in continutul citirilor de dupa ‘Doamne strigat-am’, au continut cu referire la ceea ce inseamna rugaciunea credinciosilor pentru cei adormiti in nadejdea invierii. Troparul este cel consacrat pentru cei adormiti. La Utrenie, in loc de ‘Dumnezeu este Domnul’ se canta ‘Aliluia’, apoi troparul consacrat. Deosebit este si faptul ca avem binecuvantarile pentru cei morti. La Liturghie, Fericirile, Apostolul si Evanghelia sunt consacrate celor adormiti, iar Chinonicul este caracteristic. Aceasta randuiala de pomenire a mortilor se face si in Sambata Rusaliilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…