Ceasurile împărătești la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă se află astăzi în Ajunul Crăciunului. Catedrala Patriarhală a îmbrăcat haină de sărbătoare și își așteaptă credincioșii la slujbele speciale care vor fi oficiate în această perioadă. În această dimineață, la 24 decembrie 2012, pe Colina Bucuriei, începând cu ora 07:00 a fost oficiată Slujba Ceasurilor Împărătești.

Cu toate că Ceasurile sunt slujbe zilnice obișnuite, cele din Ajunul Crăciunului au un conținut deosebit, deși nu diferă mult ca structură. Ele se numesc „Împărătești” datorită solemnității lor, dar și pentru că, în vechime, la oficierea lor în Catedrala din Constantinopol participa însuși Împăratul Bizanțului alături de Curtea sa.

Și domnitorii români asistau la slujbele Ceasurilor Împărătești înaintea marilor sărbători, oficiate în prezența sau cu participarea mitropolitului, la mănăstirile pe care le ctitoriseră.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…