Cea mai veche mănăstire din lume, a Sfântului Antonie din Egipt, lângă orașul Al-Zaafarana, de pe coasta Egiptului, și-a deschis porțile pentru pelerini, la aproape cinci ani de la începerea lucrărilor de renovare, a spus șeful Consiliului Suprem pentru Antichități din Egipt, citat de RIA Novosti, preluată de „Ziarul Lumina”.
Mănăstirea se află la 200 de km de Hurghada. A fost fondată în anul 356, imediat după trecerea la Domnul a Sfântului Antonie cel Mare, și este considerată acum cea mai veche mănăstire din lume. La aproximativ doi kilometri de mănăstire se află peștera Sfântului Antonie, acolo unde a trăit ca pustnic. „Cea de-a doua și ultima parte a lucrărilor de restaurare s-a încheiat”, a declarat Zahi Hawass, adăugând faptul că în proiect au fost implicați și creștini, și musulmani: „Nu contează pentru noi ce antichități restaurăm – creștine, musulmane sau iudaice. Toate fac parte din patrimoniul național egiptean”.
Mănăstirea este așezată în pustiu și este înconjurată de dealuri stâncoase. Are o suprafață de 10 hectare pe care se află șapte biserici, inclusiv Biserica „Sfântului Antonie”. Renovarea mănăstirii, care a constat din refacerea picturilor din Evul Mediu și a peste 1000 de manuscrise, a costat aproximativ 14,5 milioane dolari.
Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet și socotit a fi începătorul vieții călugărești. Este considerat de tradiția monastică întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare. Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradițiile creștine.