Cea mai veche mănăstire din lume își deschide porțile pentru pelerini

Cea mai veche mănăstire din lume, a Sfântului Antonie din Egipt, lângă orașul Al-Zaafarana, de pe coasta Egiptului, și-a deschis porțile pentru pelerini, la aproape cinci ani de la începerea lucrărilor de renovare, a spus șeful Consiliului Suprem pentru Antichități din Egipt, citat de RIA Novosti, preluată de „Ziarul Lumina”.

Mănăstirea se află la 200 de km de Hurghada. A fost fondată în anul 356, imediat după trecerea la Domnul a Sfântului Antonie cel Mare, și este considerată acum cea mai veche mănăstire din lume. La aproximativ doi kilometri de mănăstire se află peștera Sfântului Antonie, acolo unde a trăit ca pustnic. „Cea de-a doua și ultima parte a lucrărilor de restaurare s-a încheiat”, a declarat Zahi Hawass, adăugând faptul că în proiect au fost implicați și creștini, și musulmani: „Nu contează pentru noi ce antichități restaurăm – creștine, musulmane sau iudaice. Toate fac parte din patrimoniul național egiptean”.

Mănăstirea este așezată în pustiu și este înconjurată de dealuri stâncoase. Are o suprafață de 10 hectare pe care se află șapte biserici, inclusiv Biserica „Sfântului Antonie”. Renovarea mănăstirii, care a constat din refacerea picturilor din Evul Mediu și a peste 1000 de manuscrise, a costat aproximativ 14,5 milioane dolari.

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet și socotit a fi începătorul vieții călugărești. Este considerat de tradiția monastică întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare. Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradițiile creștine.

Comentarii Facebook


Știri recente