Cea mai veche Biserică din Protopopiatul Moinești a primit veșmântul resfințirii

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat duminică, 14 noiembrie, slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfinții Voievozi’ din filia Rusăiești a parohiei Poduri, Protopopiatul Moinești, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Cea mai veche biserică din Protopopiatul Moinești a primit în urmă cu trei zile veșmântul resfințirii. Lăcașul de închinăciune ce datează din sec. al XVI-lea i-a adunat în jurul lui pe toți preoții de la parohiile vecine, oficialități județene și locale, dar și un număr mare de credincioși. ‘În cuvântul de învățătură rostit la acest eveniment, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a subliniat faptul că milostenia este ușa prin care omul intră în împărăția lui Dumnezeu, iar starea omului milostiv este starea de jertfă’, a relatat pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești. În ultimul an a beneficiat de o serie de lucrări de restaurare și înnoire, realizate de preotul paroh Vasile Popa, ajutat de părintele slujitor Corbu Arpad, dar și de credincioșii din zonă.

Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Dimitrie cel Nou’

PS Ioachim Băcăuanul a sfințit, după Sfânta Liturghie, Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Dimitrie cel Nou’, construit lângă Biserica ‘Sfinții Voievozi’.

Marea sărbătoare de la Rusăiești a fost precedată de un simpozion ce s-a derulat sâmbătă, 13 noiembrie 2010, în parohia Poduri, prin grija părintelui paroh Vasile Popa în colaborare cu Primăria Poduri. Manifestarea ‘470 de ani de continuă existență a Bisericii Rusăiești’ s-a bucurat de prezența preoților din comuna Poduri și a personalităților culturale din țară. În debutul întâlnirii a avut loc un concert de muzică bizantină susținut de corala Seminarului Teologic Ortodox ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Piatra Neamț. A urmat o conferință dedicată generalului Nicolae Șova, unul dintre ctitorii de biserică. În același timp s-a făcut o prezentare a sitului arheologic de la Rusăiești, recunoscut pentru numeroasele vestigii descoperite. ‘S-a subliniat vechimea sitului arheologic de la Poduri, care este al treilea ca vechime din Europa. De asemenea, s-a vorbit despre continuitatea creștină pe aceste meleaguri și despre vechimea bisericii de la Rusăiești’, a mai adăugat pr. protopop Costel Mareș. La final, toți participanții la simpozion au primit diplome de excelență.

Comentarii Facebook


Știri recente