Cea mai veche biserică din Capitală, în sărbătoare

Buna Vestire este hramul istoric al celui mai vechi lăcaș de cult ortodox din București, biserică domnească, ctitorită în anul 1559 la Curtea Veche de către domnitorul Mircea Ciobanu. În prezent, această biserică, paraclis patriarhal, în care au fost pomăzuiți (unși) majoritatea domnitorilor Țării Românești din a doua jumătate a sec. XVI – prima jumătate a sec. XVII, poartă numele de „Sf. Anton – Curtea Veche”, după cel de-al doilea hram pe care l-a primit la sfârșitul secolului al XIX-lea, în cinstea Sf. Anonie cel Mare.

Anul acesta, când biserica de la Curtea Veche va aniversa 450 de ani de existență, cu ocazia hramului istoric al Bunei Vestiri, slujba Sf. Liturghii a Sf. Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia, a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, începând cu ora 9:45, de către Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, Episcop-Vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice (Ev. Lc. I, 24-38), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Postul Mare, ca o călătorie spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, despre orașul Nazaret și casa Sf. Fecioare Maria, locul unde s-a arătat Arhanghelul Gavriil pentru a-i vesti întruparea minunată a Mântuitorului Hristos, despre smerenia Maicii Domnului și despre Mântuitorul Iisus Hristos, noul Adam, Cel care aduce Legea desăvârșită și despre semnificațiile teologice și spirituale ale Bunei Vestiri.

La sfârșitul Sf. Liturghii s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitori, începând cu cel care a construit biserica de la Curtea Veche, domnitorul Mircea Ciobanu și încheind cu Ștefan Cantacuzino. După slujba Parastasului, Preasfinția Sa a elogiat memoria ctitorilor dar și a slujitorilor Sfântului Altar de la Curtea Veche, transmițând celor prezenți în acestă zi de praznic, binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente