Cea mai veche Biblie ilustrată se află în Etiopia

Conform cercetătorilor, cea mai veche Biblie ilustrată se află în Etiopia. Este vorba despre o Biblie păstrată în mănăstirea Garima, în nord-estul țării, în apropiere de Adowa. Până nu demult se credea că această Biblie datează din secolul al XI-lea. Analizele ulterioare cu Carbon 14 au relevat o dată mai veche, între anii 330 și 650 d.Hr, informează AngolaPress, citat de arhiram.ro.

Conservarea uscată și în întuneric a permis păstrarea Bibliei în stare excepțională. Potrivit tradiției, această Biblie este opera lui Avva Garima, care a venit de la Constantinopol în 494. Este scrisă în guèze sau Ge’ez, o limbă sud-semitică, vorbită în Etiopia până în sec. al XIV-lea.

Această noutate vine să bulverseze toate teoriile elaborate de oamenii de știință. Etiopia care se distinge prin marea sa cultură a călugărilor copiști, nu poseda manuscrise inspirate anterioare secolului al IX-lea, astfel încât oamenii de știință au ajuns la concluzia că această artă s-a dezvoltat mai târziu. Ori, această descoperire recentă atestă contrariul. Existența însuși a acestui manuscris relevă în mod egal miracolul, scăpând trupelor lui Mahomed cel Mare care au devastat regiunea în sec. al XVI-lea.

Vechi de peste 1600 de ani, aceste documente ce nu au părăsit niciodată mânăstirea sunt într-o stare de conservare ce îi uimește pe experți. Evanghelia lui Garrima a fost păstrată în mediu uscat și în întuneric, ceea ce a contribuit la păstrarea sa în toți acești ani.

„Culorile sunt surprinzător de proaspete”, a explicat Blair Priday de la Fondul de Patrimoniu al Etiopiei, organism de caritate britanic care colaborează cu Biserica Ortodoxă Etiopiană.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”: Bucuria comuniunii între generaţii | VIDEO

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021. Bucuria comuniunii între generaţii  Participarea Bisericii Ortodoxe Române la evenimente din agenda…