Conform cercetătorilor, cea mai veche Biblie ilustrată se află în Etiopia. Este vorba despre o Biblie păstrată în mănăstirea Garima, în nord-estul țării, în apropiere de Adowa. Până nu demult se credea că această Biblie datează din secolul al XI-lea. Analizele ulterioare cu Carbon 14 au relevat o dată mai veche, între anii 330 și 650 d.Hr, informează AngolaPress, citat de arhiram.ro.
Conservarea uscată și în întuneric a permis păstrarea Bibliei în stare excepțională. Potrivit tradiției, această Biblie este opera lui Avva Garima, care a venit de la Constantinopol în 494. Este scrisă în guèze sau Ge’ez, o limbă sud-semitică, vorbită în Etiopia până în sec. al XIV-lea.
Această noutate vine să bulverseze toate teoriile elaborate de oamenii de știință. Etiopia care se distinge prin marea sa cultură a călugărilor copiști, nu poseda manuscrise inspirate anterioare secolului al IX-lea, astfel încât oamenii de știință au ajuns la concluzia că această artă s-a dezvoltat mai târziu. Ori, această descoperire recentă atestă contrariul. Existența însuși a acestui manuscris relevă în mod egal miracolul, scăpând trupelor lui Mahomed cel Mare care au devastat regiunea în sec. al XVI-lea.
Vechi de peste 1600 de ani, aceste documente ce nu au părăsit niciodată mânăstirea sunt într-o stare de conservare ce îi uimește pe experți. Evanghelia lui Garrima a fost păstrată în mediu uscat și în întuneric, ceea ce a contribuit la păstrarea sa în toți acești ani.
„Culorile sunt surprinzător de proaspete”, a explicat Blair Priday de la Fondul de Patrimoniu al Etiopiei, organism de caritate britanic care colaborează cu Biserica Ortodoxă Etiopiană.