Cea mai mare Cruce din Moldova pe care va fi instalata antena Radio Trinitas a fost sfintita

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de preotii care au participat ieri la conferintele pastorale de la Centrul ‘Providenta’ din Iasi a oficiat noaptea trecuta slujba de sfintire a celei mai mari Cruci din Moldova amplasate pe dealul Paun din apropierea municipiului Iasi. Pe aceasta Cruce luminata si inalta de 40 de metri va fi amplasata statia de emisie a Radio Trinitas. Astfel, satele mai indepartate de oras vor putea sa receptioneze mai bine acest post de radio. In cuvantul de invatatura rostit dupa oficierea slujbei de sfintire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat importanta realizarii Crucii amplasate pe dealul Paun: ‘Aceasta Sf. Cruce este in acelasi timp un stalp al postului de radio Trinitas de unde se emite pe frecventa de 92, 7. Aceasta lucrare este desosebit de semnificativa din mai multe puncte de vedere. In primul rand este vorba de o cruce care ne aduce aminte de Sf. Treime. De cate ori facem semnul Sf. Cruci zicem: ‘In numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh’. Deci, noi nu putem desparti Crucea de Sf. Treime pentru ca Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul din Sf. Treime, S-a rastignit pe Sf. Cruce pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire. Crucea nu se desparte de Hristos si Hristos nu se desparte de Sf. Treime. De aceea, Radio Trinitas cand inalta stalpi in forma de Cruce preamareste Sf. Treime, dar si iubirea nesfarsita a lui Dumnezeu pentru lume. Bratul vertical arata coborarea lui Dumnezeu Fiul spre noi, iar bratul orizontal arata ridicarea noastra spre viata vesnica si spre slava iubirii Sf. Treimi. De asemenea, Crucea nu este numai simbolul rastignirii Mantuitorului, ci si semnul biruintei Lui asupra mortii. Puterea Invierii este ascunsa in Cruce, iar slava Crucii se vede in Invierea Domnului. Noi consideram ca orasul acesta, Iasi, fiind un oras crestin, are ca pavaza iubirea Preasfintei Treimi aratata in Mantuitorul Iisus Hristos pentru inaltarea noastra duhovniceasca. Inaltarea acestei Cruci se face intre sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, care cu rugaciunile ei izbaveste din moarte sufletele noastre, si sarbatoarea Inaltarii Sf. Cruci, de la 14 septembrie, inainte de inceperea anului bisericesc de la 1 septembrie. Aceasta Cruce se leaga si de Conferinta noastra cu tema ‘Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana’. Asa cum avem Sf. Cruce in stema tarii, vulturul stavrofor, purtator de Cruce, tot asa Crucea aceasta ne aduce aminte ca in Uniunea Europeana noi avem vocatia de a marturisi iubirea lui Hristos fata de intreaga lume si de a pastra credinta. Sa propovaduim, oriunde ne-am afla, iubirea lui Hristos fata de noi si Sf. Cruce sa ne daruiasca puterea de a trece prin greutati, ca sa simtim bucuria Invierii’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a acordat apoi diploma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’ mai multor persoane care au ajutat la realizarea Crucii ce a fost amplasata pe dealul Paun. Numele celor care au primit aceste diplome a fost facut cunoscut de catre parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I, si parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II: ‘Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Iasi, Romania. Diploma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’ se acorda domnului Ion Nani, director general al SC Antibiotice SA Iasi, pentru merite deosebite in pastrarea credintei si in promovarea culturii crestine. Semneaza, Daniel, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, anul mantuirii 2006, luna august, ziua 21. Aceeasi distinctie se acorda si urmatorilor: domnului Florin Osadet, director tehnic SC Antibiotice SA Iasi, domnului Mihai Savin, domnului Gheorghe Mertic, domnului Pavel Uci, domnului Ion Otetea, director SC Scut SA Bacau, domnului Florin Tonegara. Aceleeasi diplome de onoare: domnului ing. Cornel Ciuhac, SC Elmondcom SRL Iasi, domnului Grigore Mardar, SC Electro SRL, domnului primar al comunei Barnova, Victor Chirila, domnului Paul Butnariu, SC Constructii Feroviare SA Iasi, parohiei Sf. Apostoli Petru si Pavel, Paun’.

La sfintirea din noaptea trecuta a Crucii de pe dealul Paun a fost prezent si corespondentul postului de radio Trinitas, Ciprian Olinici, care a realizat cateva interviuri cu cei care au sprijinit aceasta lucrare. Primul intervievat a fost parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I, care a mentionat faptul ca ‘acest efort a meritat cu prisosinta, pentru ca in aceasta atmosfera feerica luminile Iasului se vad de departe, iar in dreapta noastra este lumina Crucii. Aceasta Cruce este un simbol al Iasului si al tarii noastre. Apoi, aceasta Cruce inseamna aducerea in multe case a undelor Radio Trinitas, unde si cei de departe vor putea cum sa receptioneze Radio Trinitas. E foarte greu ca sa realizezei un lucru multifunctional astazi si sa implinesti mai multe dorinte: sa fie si antena, sa fie si intr-un loc vizibil, dar cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reusit. As vrea sa multumesc Bunului Dumnezeu ca ne-a ajutat, IPS Mitropolit Daniel ca ne-a impulsionat si ne-a dat porunca ca sa implinim si realizam aceasta Cruce, iar apoi preotilor din Protopopiatul Iasi care ne-au ajutat. In mod deosebit multumim echipei de la Antibiotice care a executat timp de aproape de o luna de zile aceasta frumoasa Cruce’.

Urmatorul intervievat a fost parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II, care a tinut sa sublinieze faptul ca ‘pentru credinciosii din Iasi, si nu numai, ma refer la toti cei care isi vor orienta privirile spre colina Paun unde se gaseste Crucea aceasta, va fi un act benefic intrucat Crucea este semnul crestinatatii, iar prin aceasta iL vor vedea pe Hristos, care S-a rastignit pe Cruce pentru pacatele neamului omenesc. Vor vedea prin aceasta Cruce semnul biruintei asupra raului, ca Biserica Ortodoxa nu face altceva decat sa pastreze prin simbolul Crucii ceea ce ne-a lasat Hristos. Aceasta Cruce sfintita in aceasta noapte de catre IPS Mitropolit Daniel, la initiativa caruia s-a si ridicat, este benefica si pentru Radio Trinitas, deoarece in varful acestei Cruci va fi instalata acea statie care va transmite atat slujbele religioase, cat si invataturile biblice si alte sfaturi duhovnicesti pentru toti credinciosii si mai cu seama pentru acei care se gasesc pe patul de suferinta, pentru batrani, pentru copii, pentru toti cei care nu pot sa participe la slujbele noastre religioase de duminica, din sarbatori, din cursul saptamanii sau din alte zile in care se slujeste si Sf. Liturghie’.

Cateva cuvinte despre importanta realizarii Crucii de pe dealul Paun au fost rostite si de catre Victor Chirila, primarul comunei Barnova, comuna de care apartine satul Paun: ‘Pentru noi este un eveniment deosebit, pentru ca rar se poate avea ocazia de a avea intr-o comunitate un asemenea edificiu, adica aceasta Cruce extraordinar de frumoasa inalta de peste 40 de metri, pe care se afla antena Trinitas si cu ajutorul careia se va auzi vocea crestinatatii foarte departe. Suntem mandri ca noi gazduim un asemenea eveniment la o ora asa de tarzie. In viitor, probabil ca va fi si un loc de pelerinaj pentru cei care vor sa vada un edifiu deosebit care cred ca nu se mai afla in alta parte’.

Un ultim interviu realizat noaptea trecuta a fost cu Ioan Nani, director al SC Antibiotice SA Iasi, unul din principalii ctitori ai Crucii de pe dealul Paun, care ne-a explicat ca ‘la rugamintea IPS Mitropolit Daniel nu am putut sa raman indiferent, mai ales ca IPS Sa, in repetate randuri, spune catre noi ce facem parte din Adunarea eparhiala ca trebuie sa fim mereu alaturi de Biserica si sa facem gesturi frumoase pe care oamenii sa le inteleaga la adevarata lor valoare. Aceasta Cruce va avea si rolul de antena radio pentru Radio Trinitas. Generatii de oameni de acum inainte vor privi spre dealul Paunului ca sa vada Crucea luminata, ea fiind un simbol al acestei zone’.

Comentarii Facebook


Știri recente