Sâmbătă, 11 octombrie a.c., Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, capela și demisolul bisericii cu hramurile „Sfânta Cuvioasa Parascheva” și „Intrarea Domnului în Ierusalim”, din orașul Voluntari, județul Ilfov. La eveniment a participat și primarul Florentin Costel Pandele, care a anunțat că în anul 2009 lucrarea va fi finalizată.
După slujba de sfințire la care au participat peste 1000 de credincioși, domnul primar Florentin Costel Pandele a oferit Patriarhului României cheia simbolică a catedralei și și-a exprimat bucuria la acest ceas de sărbătoare și speranța că noua biserică se va ridica cât mai repede. „Tot ceea ce facem pentru Dumnezeu nu considerăm a fi un efort. Nu este zi de la Dumnezeu pentru cetățenii orașului Voluntari să nu vină, să vadă și să se bucure, cum se ridică casa Domnului în orășelul nostru. Este o mare bucurie că această biserică se realizează într-un termen atât de scurt ( n.r – piatra de temelie a fost pusă anul trecut, pe 17 noiembrie) și în același timp este o obligație pentru fiecare dintre noi să ne ținem de cuvânt. Nu e nimic mai măreț în viața unui om decât ridicarea unei biserici și îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a acordat șansa ca aici, unde, în urmă cu câțiva ani de zile, erau munți de gunoaie, să se ridice o asemenea lucrare a lui Dumnezeu, închinată Sfintei Parascheva”.
După aceasta, Părintele Patriarh a citit o rugăciune de binecuvântare pentru pelerinii care urmau a pleca la Iași, la hramul Sfintei Parascheva, și a ținut un cuvânt de învățătură prin care a arătat că prima etapă a acestei lucrări mari, ridicarea demisolului și o parte a clădirii, este minunată și binecuvântată, subliniind faptul că această biserică este cea mai mare din România închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. „Această biserică este o clădire măreață și lucrare jertfelnică; este meritul domnului primar și al Consiliului Local din Voluntari pentru că s-au hotărât să o construiască într-o vreme de criză economică, dar nu într-o vreme de criză a credinței. Când credința este puternică, depășim orice fel de criză, orice fel de încercare. Suntem recunoscători lui Dumnezeu și felicităm pe domnul primar și pe toți cei care au lucrat până acum la zidirea acestei catedrale și pe toți cei care vor lucra de acum pentru a duce la bun sfârșit lucrarea începută. Biserica din zid care se construiește este simbolul celei vii, a adunării oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. După sfințire, casa aceasta făcută din zid devine casa Preasfintei Treimi, pentru ca noi să ne întâlnim în iubirea Preasfintei Treimi, să ne adunăm în iubirea lui Dumnezeu, căci aceasta înseamnă Biserica – adunarea oamenilor în Dumnezeu”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
În continuare, Patriarhul nostru a arătat că biserica adună oameni diferiți nu numai ca vârstă, ca profesie, ca stare socială, ci adună și veacurile între ele, pentru că aici pomenim pe strămoșii și pe părinții noștri. „În rugăciunea bisericii se adună spațiile, se adună veacurile și se unește veșnicia cu timpul, ca timpul să se înveșnicească. Taina Bisericii este cea mai mare taină a unirii cerului cu pământul, a istoriei cu veșnicia și a persoanelor umane cu Persoanele divine veșnice. De aceea, o biserică nu poate fi înlocuită cu nimic în lumea aceasta. Ea este casa lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Până când se sfințește este a noastră, este darul nostru către Dumnezeu. De aceea, voievozii ctitori purtau pe mâini macheta unei biserici pe care au ctitorit-o și o ofereau ca ofrandă lui Hristos, capul Bisericii, Mântuitorul lumii, iar Hristos binecuvintează jertfa aceasta care-I devine casă Lui și Preasfintei Treimi. Este un schimb de daruri. Noi oferim lui Dumnezeu lucruri din lumea aceasta – cărămidă, piatră, beton, pictură, lemn – și primim în schimb daruri cerești, netrecătoare, care nu sunt din lumea aceasta, ci din cer – iertarea păcatelor, sfințirea vieții, arvuna vieții veșnice. Hristos Domnul dăruiește viață veșnică celor ce-L iubesc pe El”, a mai spus Părintele Patriarh.
În încheierea momentului festiv de la Voluntari, Preafericitul Părinte Daniel a vizitat împreună cu primarul Florentin Pandele noua construcție.
Demisolul acestui lăcaș de cult a fost construit în doar opt luni și are o suprafață de 2000 de metri pătrați și o capacitate de 7000 de persoane. Până la finalizarea întregului lăcaș de cult, sfintele slujbe se vor săvărși la demisol, iar paraclisul va fi transformat într-o grădiniță ce o va avea ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 238/ 13 octombrie 2008)