Cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, acordata lui Pierre Rabhi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a inmanat astazi, dupa oficierea Sf. Liturghii la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, cea mai inalta distinctie pentru laici a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Diploma de Onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’ lui Pierre Rabhi. Pierre Rabhi este cetatean francez, de origine algeriana, agricultor, scriitor, ganditor, pionier al agriculturii ecologice din Franta si fondatorul Miscarii ‘Pamant si Univers’. Cu aceasta ocazie, IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezentat motivele pentru care este oferita aceasta inalta distinctie: ‘Am avut o bucurie deosebita sa ne intalnim cu un om pe cat de arhicunoscut si de celebru, pe atat de smerit. De aceea, noi dorim sa-i oferim cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Diploma de Onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’, pentru ca Stefan cel Mare este ocrotitorul Europei crestine, dar si ocrotitorul tuturor credinciosilor mireni crestini care promoveaza cultura crestina si viata ca dar al lui Dumnezeu. Domnul Pierre Rabhi, de origine din Algeria, dar cetatean francez, promoveaza intelesul creatiei ca dar al lui Dumnezeu si promoveaza cultura printr-o buna si sanatoasa agricultura’.

Pierre Rabhi a tinut sa multumeasca pentru distinctia primita din partea IPS Parinte Mitropolit Daniel, si anume Diploma de Onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’: ‘Aceasta incredere pe care mi-o faceti ma pune in fata marii mele responsabilitati si confirm aceasta responsabilitate ca sa lucram cu toate fortele noastre, cu toata constiinta noastra pentru ca toata creatia sa fie onorata, sa fie respectata pentru noi insine si pentru toate generatiile care vin dupa noi. Pe durata intregii slujbe am admirat rabdarea copiilor care erau langa cor si in timpul Sf. Liturghii m-am gandit la viitorul lor, asa cum ma gandesc la toti copiii care sunt in bratele mamelor lor, care sunt in leaganele lor si la care noi trebuie sa ne gandim pentru ca avem o mare responsabilitate in ceea ce-i priveste. Sa le lasam un pamant hranitor, sa le lasam o apa curata, pura, sa le lasam o iarba curata, sa le lasam un aer curat si un pamant hranitor mai bun decat cel pe care l-am primit noi’.

In cuvantul sau, PS Marc Nemteanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a evidentiat misiunea lui Pierre Rabhi ca pionier al agriculturii ecologice din Franta: ‘Lupta domnului Rabhi, care este o lupta de aproape 50 de ani, promoveaza marturisirea Bisericii care sfinteste materia si o respecta, nu o dispretuieste, ci o respecta, pe cand lumea foloseste materia drept marfa sau bun de consum imediat. Biserica foloseste materia, o sfinteste si o daruieste lui Dumnezeu. Aceasta materie care a fost daruita noua, noi, la randul nostru, a trimitem lui Dumnezeu prelucrata cu geniul omului. Aceasta materie devine arta, sau tehnica, sau agricultura, dar devine si euharistie. Noi dorim ca intreaga noastra viata sa fie o euharistie’.

Comentarii Facebook


Știri recente