Cea mai frumoasa icoana a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant poate fi admirata si pe Internet.

Icoana Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant poate fi admirata si pe internet la adresa www.stefancelmare500.ro.

Icoana Binecredinciosului Stefan cel Mare si Sfant a fost prezentata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in dimineata zilei de 11 februarie 2004. Ea a fost expusa public incepand cu 12 februarie 2004 la Galeria ‘Galateea’ din Bucuresti, Calea Victoriei 132. Opera de arta are aproximativ un metru atat in inaltime, cat si in latime.

Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare este infatisat intr-o atitudine asemanatoare celor din tablourile ctitoriilor sale: este imbracat ca un imparat bizantin, cu coroana bogata si vestmant ornamentat cu palmete si stema Moldovei; dar sub aceasta imbracaminte de ceremonie, Stefan cel Mare si Sfant pare sa aiba un costum de militar, dovada stand incaltamintea ce o poarta, specifica ostasilor lui Hristos; mainile le tine in rugaciune; Binecredinciosul voievod luptator, activ pana in pragul adormirii se infatiseaza in fata lui Iisus Hristos.

Iisus Hristos este reprezentat pe tron tinand in mana Tetraevangheliarul de la Humor copiat de ieromonahul Nicodim de la Putna si daruit de voievodul Stefan cel Mare si Sfant Manastirii Humor in anul 1473. Alaturi de aceasta ofranda, in partea superioara a icoanei sunt reprezentate opt chivote care simbolizeaza bisericile ridicate de Stefan cel Mare intru slava Mantuitorului, a Maicii Sale si a tuturor sfintilor.

Comentarii Facebook


Știri recente