Cea de-a X-a Ediție a Universității de vară a românilor de pretutindeni continuă la Izvorul Mureșului, județul Harghita

La Izvorul Mureșului continuă astăzi, 12 august, cea de-a X-a Ediție a Universității de vară a românilor de pretutindeni. Dezbaterile, în ce de-a doua zi a întâlnirii, sunt axate pe analiza situației românilor din Basarabia.

Mai multe informații cu privire la tematica dezbaterilor a oferit pentru Radio TRINITAS, Aurel Moisiuc: „Cea de-a doua zi a întrunirii reprezentaților românilor de la granițele europene a continuat astăzi la Izvorul Mureșului cu dezbaterea, discutarea și analizarea problemelor românilor din Basarabia. Românii de peste Prut au fost reprezentați de către Valeriu Săhărneanu, directorul Radioului ‘Vocea Basarabiei’, cel care a prezentat situația reală a societății civile din Basarabia și problemele pe care le întâmpină românii care doresc să păstreze și să mențină identitatea românească. Au fost discutate, de asemenea, proiecte comune între românii din stânga Prutului și cei din dreapta Prutului. Totodată, în cadrul Universității de Vară de la Izvorul Mureșului a fost vernisată și o expoziție de fotografie cu Biserici românești din Covasna și Harghita”.

Reprezentantul basarabenilor, Valeriu Zăhăneanu, directorul Radioului „Vocea Basarabiei”, a spus intr-un interviu acordat domnului Aurel Moisiuc, reporter Radio TRINITAS care sunt doleanțele românilor de peste Prut: „Vrem să ne apropiem cât mai mult, să intrăm într-un cotidian românesc și să cunoaștem o viață cât mai bună. Asta cred că vor și românii dintr-o parte și din alta a Prutului. Vrem mai multă comunicare, vrem egalitate în tratarea cetățenilor, de exemplu, din Republica Moldova care vor și ei să devină cetățeni ai Europei. Există mai multe modalități de a ne apropia, cred că și unirea este în gândul basarabenilor. Dacă se poate face o vom face, dar deocamdată cred că este bună o integrare europeană și, fără ajutorul consistent al României nu cred că este posibil pentru noi, pentru cei din Republica Moldova’.

Comentarii Facebook


Știri recente