Cea de-a VIII-a ediție a proiectului Valori culturale românești

În perioada 2-4 noiembrie 2012, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a proiectului educațional „Valori culturale românești”, desfășurat în parteneriat de colegiul ieșean și Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după cum ne informează Ziarul Lumina. Directorul onorific al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, academicianul Alexandru Zub, a fost invitatul de onoare al ediției din acest an, iar laitmotivul întâlnirilor a fost identificarea, evidențierea, păstrarea și continuitatea tradiției.

Zilele trecute s-a desfășurat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași proiectul educațional „Valori culturale românești”, aflat la cea de a VIII-a ediție. În acest an, pe lângă cadrele didactice și elevii colegiului ieșean și ai Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au fost prezenți și profesori de la Liceul de Creativitate și Inventică Prometeu-Prim din Chișinău, Republica Moldova.

La deschiderea festivă din prima zi a manifestărilor, gazda ediției din acest an, doamna Gabriela Săndulescu, director al Colegiului „Mihai Eminescu”, și-a exprimat recunoștința pentru frumosul parteneriat al acestui eveniment, un parteneriat într-un cadru mult mai general, dată fiind participarea cadrelor didactice din orașul cu cei mai mulți vorbitori de limba română după București, Chișinău, capitala Republicii Moldova. „Am reușit astăzi împreună să fim parteneri într-un proiect valoros, într-un proiect care sperăm să rămână peren și care să aducă mereu ceva nou”, a declarat doamna director.

Din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a participat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a transmis arhiereștile binecuvântări ale Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, și care, referitor la tradiție și la rolul contemporanilor în perpetuarea ei, a ținut să precizeze: „Ghinda se va simți întotdeauna onorată că este punctul terminus al unor rădăcini adânc înfipte în pământ. În același timp, ghinda, chiar transplantată în afara spațiului care i-a dat naștere, tot un stejar va fi în stare să poarte la sân. De aceea, dacă în seva existenței noastre lăuntrice, spirituale și culturale, și nu numai, se regăsesc bucurii, tradiții, drame și chiar tragedii pe care le-am încorporat ca fiind ale noastre, este bine ca pe acestea să le admitem în primul rând, să le trăim ca ale noastre și să le dăm mai apoi mai departe celor care vor veni după noi”. Și, dorind să le reamintească celor prezenți că nimic nu există în afara lui Dumnezeu, arhimandritul Hrisostom Rădășanu i-a îndemnat: „Puneți în mâinile Făcătorului a toate, a Celui despre care S-a spus că este Frumusețe Absolută, și care Frumusețe, singură, va salva lumea, toate zbaterile voastre, toate dorurile voastre, toate așteptările voastre și sunt sigur că nu veți fi niciodată dezamăgiți”.

„Acest proiect a ajuns, iată, la cea de-a VIII-a ediție, datorită puterii exemplului. Acest proiect va dăinui în timp doar pentru faptul că există puterea exemplului. De fiecare dată când venim la Iași, ne bucurăm de înălțimea momentelor și activităților, care sunt noi cu fiecare ediție, iar elevii noștri au șansa de a vedea într-o perspectivă diferită modul de a gândi, de a relaționa și de a învăța,” a menționat și pr. Viorel Laiu, coorganizatorul acestui eveniment și profesor la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț. După momentul artistic susținut de elevii Colegiului „Mihai Eminescu”, a urmat conferința „Tinerii și Biserica” susținută de pr. prof. Daniel Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, la Biblioteca Centrală Universitară.

În cea de-a doua zi a manifestărilor, distinsul academician Alexandru Zub a susținut conferința intitulată sugestiv „Istorici români în închisorile regimului comunist”, evidențiind rezistența românilor prin cultură împotriva unui sistem concentraționar. Ziua a continuat cu un concurs de cultură generală în domeniile istorie și religie, apoi cu un joc de fotbal, seara încheindu-se cu vizionarea piesei de teatru „Nirvana” de Liviu Cristian, jucată pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Cea de a treia zi a fost dedicată pelerinajului la Mănăstirea Hadâmbu, unde toți participanții au asistat la Dumnezeiasca Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

Comentarii Facebook


Știri recente