Cea de-a IV-a seara de Rugaciune comuna s-a desfasurat la Capela Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi.

La Iasi, cea de a IV-a seara din cadrul Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor s-a desfasurat la Capela Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi.

Slujba din aceasta seara a inceput la orele 17.00, iar tema a fost: ‘Sa se zideasca pe aceasta temelie’.

Din partea Bisericii Ortodoxe au participat parinti profesori si studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, impreuna cu Parintele Profesor Doctor Gheorghe Popa – Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au participat preoti profesori si studenti de la Institutul Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi.

In cadrul Rugaciunii comune din aceasta sera, ca si in celelate seridin cadrul octavei e Rugaciuni pentru unitatea crestinilor, s-au rostit rugaciuni in mod alternativ de catre preoti ortodocsi si catolici, care au fost intercalate cu cantarea Sfinte Dumnezeule. Prin aceste rugaciuni a fost invocat harul lui Dumnezeu pentru ca toti crestinii sa devina mai constienti de propria vocatie si sa fie intariti in dorinta de unitate.

Cuvantul de invatatura din aceasta seara a fost rostit de Pr.Prof.Dr. Ioan Cristinel Tesu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi care a amintit de un cuvant al Cuviosului Maxim Marturisitorul ce ne indeamna sa nu pacatuim impotriva unitatii pentru ca fiecare pacat pe care il facem este o rana in Trupul lui Hristos, Biserica: ‘Subliniez cuvantul unui Sfant Parinte al Bisericii celei una din primul mileniu crestin, al Sfantului Maxim Marturisitorul care in frumoasele sale cuvantari zicea: Hristos Se jertfeste mistic pana la sfarsitul veacurilor sau al lumii. Pe langa aceasta Jertfa Euharistica pentru noi si pentru a noastra mantuire, Hristos este rastignit a infinita oara si pe nedrept prin pacatele pe care fiecare dintre noi le savarsim.. Prin pacatele noastre nu facem altceva decat sa infingem mai adanc pe fruntea Sa insangerata cununa de spini; prin pacatele noastre impotriva iubirii si a unitatii nu facem altceva decat sa infingem mai puternic in palmele si in talpile Sale piroanele acestea ale suferintei, piroanele durerilor. Insa Mantuitorul Iisus Hristos ne asteapta cu aceeasi dragoste, cu aceeasi chemare sfanta a Sa pentru mantuirea sufletelor noastre., spune Sfantul Maxim Marturisitorul.’

Parintele Prof.Dr. Tesu a subliniat si faptul ca prezenta lui Hristos in noi o putem face rodnica sau o putem eclipsa prin pacat, care ne indeparteaza de Dumnezeu si de aproapele, ca si de firea noastra, instaurand in viata noastra mari dezechilibre.

Pr.Prof.Dr. Ioan Cristinel Tesu i-a indemnat pe toti crestinii, atat ortodocsi, cat si romano-catolici la dragoste frateasca si unitate: ‘Daca meditam impreuna, ne dam seama ca cea mai inalta si cea mai frumoasa porunca in care a sintetizat Mantuitorul Iisus Hristos intrega sa viata pamanteasca, Evanghelia mantuirii, este porunca dragostei pe care a lasat-o ucenicilor Sai si pe care, de fapt, a lasat-o fiecaruia dintre noi, la Cina cea de Taina sub forma poruncii noi, sublime a iubirii crestine. Putem spune ca nimic nu-L raneste mai tare pe Domnul nostru Iisus Hristos, ca nimic nu-L umileste mai tare pe Mantuitorul sufletelor noastre decat lipsa noastra de unitate, decat dezbinarea, decat vrajmasia, decat dusmania, decat ura, decat pacatul. De aceea, mai mult decat oricand, in aceste momente suntem chemati sa meditam la cuvintele Evangheliei, la faptul ca Hristos Domnul trebuie sa fie temelia fiecaruia dintre noi asa cum este si temelia Bisericii, si suntem chemati impreuna la dragostea adevarata, la unitate si la comuniune. Cu totii asteptam si incercam sa pregatim momentul unitatii crestine, momentul in care depasind toate imperfectiunile lumesti si trupesti, toate neimplinirile lumii acesteia, ne vom deschide curat sufletele, bratele noastre fratesti si cu dragoste curata ne vom acorda frumoasa sarutare sfanta a pacii crestine si vom spune cu sinceritate, cu dragoste si bucurie sfanta aceasta frumoasa urare liturgica: Hristos, in mijlocul nostru, este si va fi, acum si pururea si in vecii vecilor.’

Slujba din aceasta seara a avut un caracter deosebit deoarece a fost unita si cu o Rugaciune pentru victimele valurilor seismice Tsunami din Asia.Parintele Wilhelm Danca – Rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi a facut acest indemn la rugaciune: ‘Sufletul Miscarii Ecumenice este convertirea interioara, rugaciunea si viata spirituala, asadar dialogul spiritual. Impreuna am celebrat pentru 1h acest dialog spiritual, unii cu altii, de diferite confesiuni si cu Dumnezeu. Credem ca aceste relatii fratesti, de buna intelegere, vecinatate si intrajutorare sunt castigul cel mai mare al acestui dialog ecumenic. Speram ca intr-o zi unitatea voita de Domnul Iisus Hristos sa fie deplina si vizibila. Pana atunci, acolo unde suntem provocati de o necesitate sau alta sa incercam sa manifestam unitatea voita de Domnul. Doresc sa ne rugam impreuna pentru victimele cutremurului din Asia de Sud-Est: Cerem de la Dumnezeu – Tatal milostivirilor indurare fata de toti care au murit acolo: crestini sau necrestini, pagani, drepti sau nedrepti, sfinti sau pacatosi, ca in marea Sa milostivire Domnul sa-i ierte si sa-i conduca in Imparatia Sa..’

Maine, Rugaciunea comuna pentru unitatea crestinilor va incepe la orele 17.00 la Biserica ‘Sfantul Nicolae’ – Socola din Iasi si va avea ca tema ‘Dumnezeu judeca lucrarea noastra de zidire’. Cuvantul de invatatura va fi rostit de Parintele Cornel Cadar – Consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi si slujitor la Catedrala Romano-Catolica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente