Cea de-a II-a etapa a Conferintei pastorale a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor

Sub presedintia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi a debutat in aceasta dimineata cea de-a doua etapa a Conferintei pastorale anuale a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor. La lucrarile conferintei care se vor derula astazi si maine vor participa preotii din Protopopiatele Pascani, Botosani, Dorohoi, Saveni, Piatra Neamt si Ceahlau ale Arhiepiscopiei Iasilor. Tema aleasa pentru acest an este ‘Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana. Exigente, probleme si perspective’. Prima etapa a Conferintei s-a derulat in zilele de 21 si 22 august, la lucrari participand preoti din Protopopiatele Iasi I, Iasi II, Harlau, Darabani, Tg. Neamt si Roznov, printre invitatii de seama numarandu-se PS Marc Nemteanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. La lucrarile de astazi au fost invitati Cristian Badescu, director al Departamentului Politici Externe din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radu Prisecaru, prefectul judetului Iasi, si Eugen Ticau, directorul Agentiei Regionale Sapard Iasi. In cadrul lucrarilor de astazi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat importanta cunoasterii de catre romani a modului de functionare a Uniunii Europene pentru a putea contribui la buna desfasurare a activitatilor intreprinse in cadrul Uniunii: ‘Impreuna formam politicile Europei. De aceea, tinerii care se pregatesc acum in Occident sunt foarte receptivi si putem indrepta lucrurile in Uniunea Europeana daca esti din interiorul ei. Noi ar trebui necontenit sa punem accentul pe legatura dintre stiinta si religie, dintre cunoasterea stiintifica si cea spirituala, dar si legatura dintre social si spiritual, pentru ca Occidentul pune accentul pe social, dar mai putin pe spiritual, iar sinteza aceasta social-spirituala trebuie sa ne ajute sa ridicam demnitatea noastra. Uniunea va purta dialog permanent si transparent cu Bisericile, iar fiecare stat membru va pastra in cadrul Uniunii tipul relatiilor Biserica-Stat cu care a intrat. Trebuie sa fim pregatiti daca vrem sa fim bine ascultati, dar pentru aceasta trebuie sa fim bine informati’.

In cuvantul rostit in cadrul lucrarilor conferintei pastorale a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor, Cristian Badescu, director al Departamentului Politici Externe din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a vorbit despre necesitatea mediatizarii si explicarii importantei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana: ‘Este un impact deosebit dupa cum am simtit fiecare dintre noi, e un impact deosebit la nivelul vietii cetatenilor si, de aceea, toate eforturile de a explica implicatiile populatiei statutului de membru sunt binevenite, iar dumneavoastra aveti marele avantaj de a fi in contact direct cu oamenii si de a incerca, asa cum spunea IPS Daniel, sa nu-i lasam sa aiba sperante nemarginite legate de un moment in timp, 1 ianuarie 2007, dar nici sa alunece pe panta deznadejdii, incercand sa inteleaga ce se ascunde in spatele Uniunii Europene si sa vada ca de fapt este un instrument pe care il putem folosi in folosul nostru’.

Cristian Badescu a vorbit si despre pozitia importanta a Romaniei in randurile tarilor care fac parte din Uniunea Europeana: ‘Romania va reprezenta o forta in Uniunea Europeana. Romania este al 7-lea stat membru in ceea ce priveste populatia si teritoriul, in functie de care se acorda numarul de locuri in Parlament si numarul de voturi in Consiliu. Deci, Romania va reprezenta o putere de marime medie in Uniunea Europeana, intre statele membre ale Uniunii Europene. Romania va avea un cuvant de spus si sunt domenii in care Romania si Bulgaria pot face sa atarne balanta intr-un sens sau in altul. Romania intra in Uniunea Europeana cu identitatea sa, va contribui cu identittaea sa la crearea identitatii europene, la transformarea acestor identitati nationale in sublimarea lor intr-un set de valori comune ale Uniunii Europene. Suntem o tara ortodoxa, suntem o tara cu un spirit religios deosebit si lucrul acesta se va adauga in setul de valori europene, va contribui la remodelarea, la redefinirea identitatii europene’.

Radu Prisecaru, prefectul judetului Iasi, in alocutiunea sa a vorbit despre gradul de incredere de care se bucura Biserica in randul populatiei: ‘De ani buni, toate sondejele de opinie reliefeaza gradul foarte ridicat de incredere pe care oamenii il acorda Bisericii. Acest grad ridicat nu a scazut niciodata sub un procent de 80%. Barometrul politicilor publice realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, in iulie 2006, arata foarte clar faptul ca populatia este satisfacuta de relatia cu institutia bisericeasca in proportie de peste 90%. Un alt sondaj de opinie realizat anul trecut in judetul Iasi, finantat de delegatia Uniunii Europene la Bucuresti, care avea ca scop tocmai desprinderea din randul populatiei a acelor persoane care au un rol important in construirea si influentarea opiniei publice, a evidentiat faptul ca ocupati o pozitie fruntasa in ceea ce inseamna societatea romaneasca. Desi s-au finantat foarte multe proiecte de informare in mediul rural pentru Uniunea Europeana, acest eurobarometru evidentiaza clar cresteri foarte mici ale gradului de informare a populatiei in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana. Asta inseamna un lucru, si anume ca Guvernul si Uniunea Europeana nu au gasit cele mai bune cai de comunicare cu cetateanul din mediul rural. De aceea, cred ca dumneavoastra aveti un rol foarte important in ceea ce priveste informarea cetatenilor’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a reamintit apoi ca integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana va aduce Bisericii Ortodoxe Romane avantaje, dar va determina si eforturi majore pentru apararea si promovarea spiritualitatii romanesti: ‘Este necesara, pe de o parte, mentinerea traditiei de cooperare Stat-Biserica, iar pe de alta parte e necesara incurajarea programelor pentru a ridica nivelul economic al parohiilor, al comunitatilor si al persoanelor. Trebuie sa fim foarte realisti, fara sa ne speriem si fara sa ne extaziem in Uniunea Europeana. Este o constructie omeneasca perfectibila, dar este primul exeperiment din lume de genul acesta. Trebuie sa vedem aceasta noua realitate ca o mare sansa pentru noi de a arata credinta si lupta noastra’.

La randul sau, Eugen Ticau, directorul Agentiei Regionale Sapard Iasi, in alocutiunea sa a vorbit despre necesitatea colaborarii reprezentantilor statului roman cu slujitorii Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Integrarea nu se poate face fara sprijinul Bisericii, pentru ca dumneavoastra puteti sa fiti purtatorii nostri de mesaje. Sunteti institutia cu cea mai mare credibilitate, ajungeti mult mai usor la sufletul oamenilor si avem nevoie ca dumneavoastra sa faceti astfel de proiecte. Avem nevoie de modele. Romanul are nevoie de modele. Ne-am saturat de mitul mioritic in care romanul este mereu pesimist. Noi trebuie sa avem o gandire pozitiva, ca sa resuim sa-i ajungem din urma pe cei carora le-am fost inainte in perioada interbelica’.

Preotii din Protopopiatele Pascani, Botosani, Dorohoi, Saveni, Piatra Neamt si Ceahlau prezenti la lucrarile Conferintei pastorale din Iasi au putut afla de la Eugen Ticau ce proiecte pot obtine finantare din partea Uniunii Europene: ‘Se pot obtine finantari pentru renovarea constructiilor cu valoare arhitecturala, culturala si istorica. Acolo unde sunt biserici vechi sa se gandeasca sa se faca studii de fezabilitate pentru astfel de finantari. In afara de aceste lucruri se mai pot obtine finanatri pentru constructia si amenajarea locurilor de recreere, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, servicii ale bibliotecilor si muzeelor, investitii in servicii culturale, echipament specific activitatii culturale, instrumente muzicale pentru caminele culturale care vor beneficia si ele de sprijin financiar de la Uniunea Europeana’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…