Cea de-a doua zi a Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in Capela a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’.

Rugaciunea a avut loc in Capela ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Aici, incepand cu orele 17.00, au fost prezenti reprezentanti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa printre care amintim : Parintele Arhimandrit Varlaam Merticariu – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, Pr.Prof.Dr. Gheorghe Popa – decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’-Iasi, Pr.Conf.Dr.Viorel Sava – prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’-Iasi, Pr.Conf.Dr. Gheorghe Petraru – cancelarul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’-Iasi, Pr.Lect. Dr. Dan Sandu – directorul Institutului Ecumenic ‘Sfantul Nicolae’ si desigur clerici ai Bisericii Romano-Catolice.

Continutul slujbei de aseara a fost unul ortodox si s-a desfasurat in prezenta a aproape 200 de credinciosi ortodocsi si romano-catolici. Saptamana rugaciune ecumenica este centrata anul acesta pe textul de la Ioan capitolul 14, versetele 23-31 in care se vorbeste in primul rand despre pace:’ Pacea Mea las voua!’.

Relatare Daniel Luchian :

‘Rugaciunea de aseara a inceput cu un cuvant de intampinare pe care l-a rostit Pr.Prof.Dr. Gheorghe Popa, decanul Facultatii de Teologie. Continutul slujbei este unul specific ortodox. Rugaciunile incepatoare, Psalmul 3, ectenia mare, ectenia intreita, precum si citiri biblice atat din Vechiul cat si din Noul Testament si cantari specifice, de exemplu imnul de seara ‘Lumina lina…’. Momentul central al slujbei l-a constituit desigur citirea Evangheliei in care ni se vorbeste despre umblarea Mantuitorului Iisus Hristos pe mare, precum si omilia citita de Pr.Prof.Dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi. Alaturi de Parintele Danga au venit in jur de 10 preoti romano-catolici care au slujit impreuna cu parintii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Motto-ul rugaciunii de aseara a fost: ‘Vom veni la El si vom face locas la El, pacea interioara, blandetea si seninatatea.’

Raspunsurile au fost date de Corul ‘Theologus’ al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, condus de Pr.Lect.Dr. Alexandrel Barnea. Cuvantarea de la sfarsitul slujbei a fost rostita, de Pr.Prof.Dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic ROmano-Catolic ‘Sfantul Iosif’ din Iasi care si-a exprimat bucuria de a sluji impreuna cu fratii ortodocsi, subliniind totodata faptul ca adevarata unitate si pace a Bisericii se realizeaza prin Mantuitorul nostru Iisus Hristos: ‘Ce a facut Iisus? Stim ca a ajuns la Cina cea de Taina si inainte de institui Euharistia, i-a pregatit pe Apostolii Sai, s-a umilit in fata lor, le-a spalat picioarele si le-a spus: ‘Iubiti-va unii pe altii; dupa aceasta va cunoaste lumea ca sunteti discipolii mei, daca va veti iubi unii pe altii. Si apoi s-a rugat Tatalui Ceresc ca toti sa fie una. Deci Iisus se roaga pentru unitate. Daca noi nu avem aceasta putere, de a ne ruga pentru unitate asa cum a facut-o El, Il lasam pe Hristos sa Se roage El pentru unitatea noastra.’

Comentarii Facebook


Știri recente