Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, în vizită la Patriarhia Română

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În ziua de 13 august 2012, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o delegație a Bisericii Armene condusă de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, delegație aflată într-o vizită în România cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 500 de ani de la înființarea mănăstirii armene Hagigadar din județul Suceava.

La întrevedere au participat ierarhi armeni din Rusia, Franța și America, precum și Preasfințitul Părinte Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, Excelența Sa Domnul Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia la București, Domnul Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România și alte personalități.

Din partea Patriarhiei Române au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, precum și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal.

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a exprimat bucuria reîntâlnirii cu Patriarhul României și a rememorat prima întâlnire cu Preafericirea Sa în data de 25 octombrie 2008, la un an după alegerea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În acest context, Catolicosul Armenilor a subliniat relațiile tradiționale foarte bune dintre cele două Biserici și popoare creștine.

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a menționat bucuria trăită în ziua de duminică, 12 august 2012, la mănăstirea Hagigadar cu prilejul aniversării a 500 de ani de la înființarea acestei vetre monahale armene și a apreciat prezența unui număr important de credincioși ortodocși români la această sărbătoare a Bisericii Armene din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe Sanctitatea Sa Karekin al II-lea pentru dinamismul misiunii Bisericii Armeniei și a evidențiat necesitatea intensificării relațiilor dintre cele două Biserici prin întâlniri periodice între ierarhi și clerici, schimburi de studenți și organizarea de pelerinaje în cele două țări creștine pentru o mai bună cunoaștere reciprocă. În acest sens, Preafericirea Sa a menționat intenția Patriarhiei Române de a include Armenia între destinațiile pelerinajelor organizate de Centrul de pelerinaj al Patriarhiei Române. În același timp, Patriarhul Românei a apreciat relațiile de prietenie și cooperare dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și comunitățile armene din România.

La finalul întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Sanctității Sale Karekin al II – lea Ordinul Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României, clasa I, pentru bogata activitate desfășurată în fruntea Bisericii Armeniei și pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre cele două Biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente