La sfirsitul anului trecut, la Bucuresti s-a constituit Asociatia ?Biblioteci pentru sate?, rod al initiativei unui grup restrans de intelectuali sprijinit, in mod solidar si neconditionat, de un mare grup de presa romanesc. Izvorata din constatarea dezastrului ce domneste in bibliotecile din mediul rural (scolare, comunale, satesti), initiativa Asociatiei a intalnit, dupa foarte putina vreme, o realitate mult mai dramatica decat se estimase initial. S-au adaugat, ca necesitati urgente, si bibliotecile, extrem de firave, al manastirilor nou-infiintate, unde nevoia de carte exprima nu numai trebuintele vietuitorilor, ci si dorinta acestora de a transforma sfintele locasuri in centre de iradiere culturala si morala pentru colectivitatile din vecinatatea lor. Printr-un complex fericit de imprejurari – deoarece a beneficiat nu numai de sprijinul financiar, ci si de forta mediatica a publicatiilor editate de Trustul de presa CASA LUX – Asociatia ?Biblioteci pentru sate? a inzestrat, in numai cateva luni, peste 150 de biblioteci din mediul rural, cu peste 5 000 de volume si 100 000 de publicatii. Mai multe manastiri, precum ?Inaltarea Domnului? Cota 1000 ? Moroeni (judetul Dambovita), Manastirea ?Sfantul Stefan cel Mare?-Vaslui, ?Pahomie cel Mare?-Hangu, jud. Neamt, Stramba-Salaj au primit importante donatii de carti bisericesti si de istorie si cultura nationala. Asociatia, care a fondat deja doua biblioteci scolare (in judetele Prahova si Mures), isi propune, in urmatoarele saptamani, sa participe la fondarea mai multor biblioteci manastiresti, in asezaminte constituite recent, cum ar fi manastirea Plaviceni – Teleorman si manastirea Cristorel – Cluj.
Bacău: La atelierele „Pe urmele sfinților”, copiii învață că știința și credința merg mână în mână
O tânără de profesie arheolog coordonează în această vară o serie de ateliere interactive pentru copii intitulate „Pe urmele sfinților”. Desfășurate la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, atelierele își propun să familiarizeze copiii cu…
Președinta Maia Sandu mulțumește unei asociații parohiale din Mitropolia Basarabiei: Ajută refugiații
Părintele Sergiu Aga de la Parohia Orhei a mărturisit săptămâna trecută că s-a îngrijorat când a primit plicul cu inscripția „Aparatul Președintelui Republicii Moldova, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 154, Chișinău”. Dar, după…
Părintele care vrea să-i învețe pe copii să viseze își împlinește curând propriul vis: un afterschool pentru ei
Părintele Ioan Nemțanu de la Parohia Țolici, în comuna Petricani, județul Neamț, a finalizat clădirea destinată activităților cu copiii și tinerii din sat. În curând, va putea să-i învețe să viseze și să-și împlinească propriile…
Proiect IICCMER: A fost transmisă cererea de finanțare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat
Cererea de finanțare, alături de întreaga documentație tehnico-economică și de toate avizele necesare pentru realizarea proiectului prioritar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat și…
Voluntari: Pelerini din ţară şi străinătate au adus cinstire Brâului Maicii Domnului
Numeroşi credincioşi din ţară şi străinătate au adus cinstire Brâului Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia care a fost aşezat, de joi până duminică, la Parohia „Sfânta Parascheva – Voluntari”. Delegaţia greacă…