„Cateheze” – una din operele de mare valoare ale Sfântului Chiril al Ierusalimului

Între Părinții de seamă pe care i-a dat Țara Sfântă Bisericii, în veacul al IV-lea, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului, ocupă un loc aparte. Socotit cel mai de seamă dascăl al creștinismului din această parte a lumii, Sfântul Chiril s-a remarcat mai ales prin catehezele sale, adunate și în volumul care a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

Cartea cuprinde douăzeci și patru de cuvântări, dintre care nouăsprezece au fost rostite de Sfântul Chiril în Postul Mare, în vederea pregătirii catehumenilor pentru primirea Botezului, a Mirungerii și a Sfintei Euharistii în noaptea Sfintelor Paști. De asemenea, celelalte cinci cuvântări au fost rostite în Săptămâna Luminată, spre a le tâlcui celor care urmau să devină creștini, după primirea Tainelor de inițiere, înțelesul duhovnicesc al acestora. Cartea de față mai prezintă și ziditoarea „Omilie la slăbănogul de la Scăldătoarea Vitezda”, precum și Epistola Sfântului Chiril către împăratul Constanțiu, despre arătarea pe cer, în Ierusalim, a semnului Sfintei Cruci, în anul 351.

Volumul care cuprinde „Catehezele” Sfântului Chiril al Ierusalimului poate fi achiziționat, la prețul de 17 lei și 16 bani, de la magazinele bisericești, precum și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din Patriarhia Română, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente