Cateheze săptămânale pentru credincioșii nevăzători din Pitești

Cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, în anul 2004 a luat ființă, în municipiul Pitești, parohia pentru nevăzători „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, preot paroh fiind numit părintele Radu Gabriel Constantin, care, pe lângă slujirea preoțească la altarul acestei biserici, s-a implicat și în diverse proiecte social-umanitare și în special în consilierea nevăzătorilor care au dorit acest lucru. Parohia pentru nevăzători „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” face parte din Protoieria Pitești, activează în cadrul Filialei Nevăzătorilor Argeș și a luat ființă pentru că în municipiul Pitești trăiesc aproape 1.500 de nevăzători, iar în județul Argeș aproape 4.000, în majoritate creștini ortodocși.

La sediul Filialei Nevăzătorilor din Pitești, strada Exercițiu, bloc D 16, sc. P, s-a amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, unde se oficiază sfinte slujbe precum Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, Sfeștania, Acatistul și întâlniri catehetice. La început, preotul Radu Gabriel Constantin s-a îngrijit personal de obținerea obiectelor de cult necesare oficierii sfintelor slujbe.

„Această parohie s-a înființat datorită rânduielii Bunului Dumnezeu, deschiderii și misiunii Bisericii, cât și dorinței credincioșilor nevăzători de a avea mai aproape un slujitor al Domnului, care să-i spovedească și care să-i împărtășească”, ne-a declarat părintele Radu Gabriel Constantin.

În fiecare zi de vineri și la praznice împărătești și sărbători ale sfinților din calendarul ortodox se oficiază Sfânta Liturghie, iar în ultima zi de vineri din fiecare lună, Taina Sfântului Maslu. Luni, după slujba Acatistului, are loc o întâlnire catehetică în cadrul căreia sunt prezentate și explicate temele principale ale învățăturii de credință ortodoxă, cum ar fi cele șapte Sfinte Taine, Sfânta Liturghie, Preacinstirea Maicii Domnului, cinstirea Sfinților, cinstirea Sfinților Îngeri, cinstirea Sfintei Cruci, precum și teme din istoria Bisericii Universale și a Bisericii Ortodoxe Române. La aceste cursuri participă aproximativ 20 de persoane nevăzătoare.

Pe lângă Sfânta Liturghie și slujbele care au loc la paraclis, de folos pentru credincioșii nevăzători sunt și pelerinajele la sfintele mănăstiri, încărcate de cultură și sfințenie, în care merg cu parohul lor. „Am vizitat mănăstirile din Bucovina pentru că sunt unice, păstrează până astăzi credința statornică a domnitorilor moldoveni, sunt adevarate oaze de spiritualitate ortodoxă. Am observat că ne încărcăm în mod tainic, duhovnicește în urma acestor pelerinaje care de multe ori sunt obositoare, dar, cu toate acestea, de fiecare dată ne planificăm altele. Le-am explicat de fiecare dată credincioșilor mei că nu numai omul sfințește locul, dar și locurile sfinte sfințesc pe oamenii care vin cu evlavie acolo unde s-au nevoit sfinții și unde există sfinte moaște sau icoane făcătoare de minuni”, ne-a mai spus părintele Constantin.

Pe lângă aceste pelerinaje, în cadrul comunității de nevăzători păstorite de părintele Radu Gabriel Constantin au mai fost organizate și acțiuni cu temă religioasă, cum ar fi colinde la sărbătoarea Crăciunului și un spectacol susținut la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești de grupul de colindători „Datina”. Spectacolul a fost realizat împreună cu credincioșii hipoacuzici, studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente