Cateheze liturgice în Protopopiatul Orăștie

Odată cu Vecernia Iertării, preoții din Protopopiatul Orăștie, cu binecuvântarea Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, au început un program catehetic prin care, în fiecare seară de duminică, se prezintă credincioșilor teme izvorâte din Marele Post. Catehezele liturgice punctează ideile dezvoltate de prof. Alexander Schmemann în lucrarea de referință ‘Postul cel Mare’, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Programarea ciclului de cateheze a fost gândită să însoțească explicativ atât rânduielile liturgice din acest post, cât și practica ascetică a Bisericii. Astfel, prima cateheză prezentată în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost despre ‘Rânduiala postirii în Postul cel Mare’. În următoarele duminici, credincioșii au posibilitatea să acumuleze cunoștințe folositoare în urcușul nevoințelor duhovnicești pe teme cum ar fi: ‘Liturghia Darurilor înainte sfințite’, ‘Metania în lucrarea rugăciunii’, ‘Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – program de viață duhovnicească’, ‘Denia Canonului cel Mare (școala pocăinței) – Denia Acatistului (filantropia divină)’, ‘Iisus Hristos, Paștile euharistic’ și ‘Paștile binecuvântate’. Ultima cateheză se va rosti în Duminica Floriilor despre caracterul eshatologic al Deniilor din Săptămâna Patimilor și despre modalitatea prin care creștinul însoțește pe Mântuitorul pe drumul spre Golgota.

Ghidul necesar întocmirii fiecărei cateheze a fost conceput în cadrul Departamentului pentru cateheza parohială la nivelul Protopopiatului Orăștie. La ultima întrunire a clerului, protopopul Narcis Terchet a prezentat și înmânat tuturor preoților ghidul pentru fiecare parohie. Prin aceste cateheze liturgice, preotul va urmări să decripteze înaintea credincioșilor, la ceas meditativ de seară, mesajul duhovnicesc al Postului Mare înserat de Sfinții Părinți în rânduiala slujbelor speciale din această perioadă.

Comentarii Facebook


Știri recente