Cateheze la Mănăstirile Antim și Darvari din București

La mănăstirile bucureștene Antim și Darvari se desfășoară săptămânal cateheze despre învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe. La întâlnirile catehetice participă credincioși de toate vârstele. Prin intermediul catehezelor, participanții au posibilitatea de a-și reaminti învățăturile Bisericii Ortodoxe.

La Mănăstirea Antim, de exemplu, în fiecare zi de joi, după săvârșirea Vecerniei, în jurul orei 18:45, se desfășoară o întâlnire catehetică, informează „Ziarul Lumina”. Tema catehezei săptămânale este afișată încă de la începutul săptămânii la avizierul Mănăstirii Antim și ea este hotărâtă în funcție de învățăturile pericopei evanghelice a duminicii care va urma sau în funcție de ceea ce se decide în ședința Consiliului duhovnicesc al mănăstirii. ‘Catehezele în ziua de astăzi nu mai au importanța pe care au avut-o în primele veacuri creștine, deoarece atunci cei care doreau a se converti la creștinism erau catehizați o perioadă îndelungată în învățăturile Bisericii creștine. Astăzi, cateheza are un rol de readucere aminte a ceea ce credincioșii au învățat. După ce au fost botezați, au intrat în școală și au trecut printr-o perioadă de viață în care au uitat să împlinească poruncile lui Dumnezeu, îndepărtându-se de viața moral-duhovnicească ortodoxă. Prin cateheză, conștiința adormită a credinciosului este reactivată și astfel capătă voința de a lupta împotriva patimilor și conștientizează necesitatea viețuirii duhovnicești în Hristos’, a precizat părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim din Capitală.

Mulți dintre creștinii de azi sunt creștini doar cu numele, mai degrabă teoreticieni decât practicanți. De asemenea, sunt creștini care mărturisesc că ei nu au nevoie de Biserică deoarece ei au ‘credința lor’ și vor să se ‘mântuiască’ singuri, acasă. Însă, prin aceste cateheze, oamenii pot conștientiza dacă ceea ce cred ei este credința cea adevărată și dacă într-adevăr ei trăiesc o viață duhovnicească autentică în Hristos și cu Hristos.

„Cateheza are rolul de a stimula prin cunoaștere și prin exemplul propriu al celor care slujim credința oamenilor și susținem aceste cateheze pentru ca acești credincioși, care frecventează într-o anumită măsură Sfânta Biserică, să își amintească de dimensiunea vieții și de obiectivitatea vieții în Hristos”, a mai spus părintele stareț Vicențiu Oboroceanu.

Catehezele sunt susținute de părinții din mănăstire care au o pregătire intelectual-teologică și duhovnicească. La cateheze participă credincioși de toate vârstele.

Cateheze pentru tineri la Schitul Darvari

Și la Schitul Darvari din Capitală au loc întâlniri catehetice. De la jumătatea lunii iulie a început o nouă serie de cateheze dedicate celor opt păcate capitale sau strigătoare la cer. Aceste cateheze sunt programate până duminică, 4 septembrie.

„În fiecare duminică seara după slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aproximativ în jurul orei 18:00, se desfășoară cateheze despre păcatele capitale. Catehezele se adresează în general tinerilor, deoarece sunt foarte mulți tineri care vin la noi și astfel vrem să-i conștientizăm cât mai mult asupra importanței și necesității unei viețuiri frumoase. Prin aceste cateheze le arătăm care este efectul în viața lor a păcatelor mari și cum acestea îi despart de Dumnezeu. Catehezele au în vedere explicarea învățăturii de credință pe înțelesul celor care nu au ajuns la o cunoaștere mai profundă a dogmelor și învățăturilor Bisericii Ortodoxe. Astfel, tinerii au posibilitatea de a primi învățătura pe înțelesul lor, spre deosebire de omiliile sau cuvântările de la Sfânta Liturghie sau alte sărbători care sunt mai elaborate, mai teologice”, a menționat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, egumenul Schitului Darvari.

Comentarii Facebook


Știri recente