Cateheze în Postul Sfintei Marii în Eparhia Alba Iuliei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, centrul eparhial propune pentru această perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului, derularea unui program de cateheze ce va fi rostit zilnic după slujba Paraclisului Maicii Domnului în parohiile din cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei.

Programul catehetic va avea următoarea structură, potrivit reintregirea.ro:

Cateheza I-a, 1 august: Taina Fecioarei Maria în Sfânta Scriptură;

Cateheza a II-a, 2 august: Nașterea Maicii Domnului;

Cateheza a III-a 3 august: Bunavestire;

Cateheza a IV-a, 4 august: Smerenia Maicii Domnului;

Cateheza a V-a, 5 august: Cântarea Maicii Domnului;

Cateheza a VI-a, 6 august: Pururea Fecioria Preacuratei Născătoare de Dumnezeu;

Cateheza a VII-a, 7 august: Adormirea Maicii Domnului;

Cateheza a VIII-a, 8 august: Preacinstirea Fecioarei Maria;

Cateheza a IX-a, 9 august: Rugăciunile către Maica Domnului și foloasele acestor rugăciuni;

Cateheza a X-a, 10 august: Chipul moral al Maicii Domnului;

Cateheza a XI-a, 11 august: Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în viața Bisericii;

Cateheza a XII-a, 12 august: Maica Domnului in evlavia creștinilor ortodocși;

Cateheza a XIII-a, 13 august: Fecioara Maria – model suprem al viețuirii noastre în Hristos;

Cateheza a XIV-a, 14 august: Sărbătorile Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului (popular – al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată, probabil, prin sec. V, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot; unii, în părțile Antiohiei, posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit. Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august), așa cum, de altfel, se practica mai înainte prin unele părți.

Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Comentarii Facebook


Știri recente