Cateheze în parohiile Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în Postul Adormirii Maicii Domnului

Întrucât perioada Postului Sfintei Marii este întâmpinată de preoți și credincioși cu o mare evlavie și pentru a-i aduce Maicii Domnului cinstirea cuvenită, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a hotărât ca, în cele două săptămâni de post, preoții să săvârșească zilnic slujba Paraclisului, la finalul căreia să țină în fața credincioșilor o cateheză despre ‘Sfinții – modele de virtute’. Ora la care se va ține slujba Paraclisului Maicii Domnului va fi 18:00 pentru parohiile din orașe și 20:00 pentru parohiile de la sate, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania.

În scrisoarea emisă cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei le recomandă preoților să fructifice din plin această perioadă a postului în folosul sufletesc al credincioșilor, angajându-i prin rugăciune, cântare și cateheză în trăirea cât mai autentică a misterului vieții creștine în evlavie pentru Maica Domnului și pentru sfinți ca veritabile icoane ale vieții creștine. Întrucât catehizarea este un element important al misiunii Bisericii, această perioadă a postului se arată benefică și pentru faptul că tinerii sunt mai prezenți în biserici și pot fi antrenați în procesul de transmitere a credinței. Acest ciclu de cateheze dedicat sfințeniei și virtuților întrupate de aceștia vine în completarea catehezelor de anul trecut care au avut în centru învățătura despre Maica Domnului. Astfel, catehezele au fost gândite, pornind de la sărbătorile sfinților din zilele postului, să prezinte principalele virtuți întrupate de sfinți: postirea, nădejdea, stăruința, rugăciunea, mărturisirea, fidelitatea, înțelepciunea, dreptatea și misiunea, ca modele pentru viața credincioșilor.

În acest sens, pentru a veni în întâmpinarea preoților și a credincioșilor, Biroul de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Clujului, prin părintele inspector Liviu Vidican Manci, a întocmit un număr de 13 cateheze pe care le-a pus la îndemâna preoților din cele nouă protopopiate ale eparhiei. Întrucât ultima zi a postului este, pentru mulți credincioși, și începutul pelerinajelor spre marile mănăstiri, preoții își vor organiza astfel catehezele pentru ca pe tot parcursul celor două săptămâni să parcurgă întreaga învățătură despre sfinți și modele lor de virtute.

Comentarii Facebook


Știri recente